Foto: hgssFoto: hgssČesto koristimo krivogovor kako Zemlju treba spasiti. Međutim, zapravo zazivamo spas za čovječanstvo. Planet, se, pokazuju nam i prizori ovih dana, vrlo brzo i, za mnoge iznenađujuće lako, riješi svog "napretka" naše civilizacije. Političari pak zazivaju još više "civilizacije".

U izvanrednom je stanju malo prostora za analize i strateška promišljanja. Međutim, iz više se izjava političara iz regije ovih dana ipak da vidjeti kojim nas oni putem misle voditi nakon što se voda povuče. Pa evo što nas čeka:

Prije pet dana: Dobra prilika da netko na tome zaradi

Erdal Trhulj, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH: "Imamo veliki potencijal za izgradnju hidroelektrana. Možemo reći da BiH ima previše vode. U tom pogledu BiH je raj za investitore".

Prije tri dana: Čovjek je i dalje odvojen od prirode i njen vladar

Željka Cvijanović, premijerka RS: "Priroda je juče upravljala nama, danas smo izjednačili snage, a očekujem od sutra da mi u potpunosti preuzmemo kontrolu u svoje ruke i da će to biti jedan novi dan."

Danas: Rješenje za posljedice loše prakse je još više loše prakse

Ivo Josipović, predsjednik RH: "Mislim da je jako bitno razmisliti o  jednom zajedničkom projektu regulacije Save".

Jedini napredak u javnom prostoru Hrvatske zamjećujem u tome da nijedan hrvatski medij nije nazvao Vladimira Paara da nam pojasni kako čovjek može u miru nastaviti s "business as usual" politikom

Svejedno je li problem u ekstremnom vremenu ili posustalom sustavu obrane od poplava, retorika koja nam se nudi od strane vlasti ne nudi ništa drugo već nastavak "business as usual". Neki od simptoma bi bili utrpavanje novca u betoniziranje rijeka, što su i europske direktive priznale kao uzrok a ne rješenje poplava, isisavanje javnog novca u ime megalomanskih projekata kao što je kanal Dunav-Sava, masovna gradnja brana na rijekama za privatni profit (po BiH ih je na svakoj rijeci već ucrtano bar nekoliko). S druge strane je i iskazivanje dubinskog neshvaćanja da čovjek nije odvojen od prirode da bi je ikad mogao pobijediti.

Jedini napredak u javnom prostoru Hrvatske zamjećujem u tome da nijedan hrvatski medij nije nazvao Vladimira Paara (još nije, ne znači da se neće dogoditi) da nam pojasni kako čovjek može u miru nastaviti s "business as usual" politikom jer ionako nije odgovaran za klimatske promjene. Neki su mediji čak sramežljivo spomenuli potrebu razmatranja mjera za adaptaciju na promjene klime.

I mi koji se svrstavamo tamo negdje iza zelene linije, često koristimo krivogovor kako planet Zemlja treba našu pomoć i spas. Međutim, nije Zemlja ta koju treba spasiti, već mi zapravo zazivamo spas za čovječanstvo kao takvo. (Niti je prirodna katastrofa katastrofična za prirodu već obično za društvo.) Svaki nastavak ovih "business as usual" praksi obit će opet čovjeku o glavu. Planet, se, pokazuju nam to i prizori kojima svjedočimo ovih dana, vrlo brzo i, za mnoge iznenađujuće lako, riješi svih naprednosti naše civilizacije.

Ključne riječi: održivi razvoj, vode, poplave
<
Vezane vijesti