Foto: GOODFoto: GOODPravno-političko značenje pojma "građanin" ne odnosi se na obilježja mjesta u kojem neka osoba živi, nego na politički subjekt - nositelja prava i odgovornosti od kojeg se u demokratskim društvima očekuje da je informiran i aktivan te spreman doprinositi pozitivnim promjenama i društvenom razvoju, poručili su iz inicijative GOOD Kolindi Grabar-Kitarović.

GOOD inicijativa koja okuplja organizacije civilnog društva i stručnjake koji se zalažu za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole, obratila se otvorenim pismom Kolindi Grabar-Kitarović povodom njenog intervjua za BHT1 u kojem izražava nezadovoljstvo zbog korištenja pojma "građani i građanke" u javnoj komunikaciji. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovana gđo. Grabar Kitarović,

potaknuti Vašim intervjuom za BHT1 u kojem izražavate nezadovoljstvo zbog korištenja pojma "građani i građanke" u javnoj komunikaciji, sa žaljenjem moramo konstatirati da takvim stavom dodatno doprinosite trivijalizaciji te nerazumijevanju pojma i uloge građana u suvremenim demokratskim društvima.

Pravno-političko značenje pojma "građanin" ne odnosi se na obilježja mjesta u kojem neka osoba živi (grad, selo, predgrađe,...), nego na politički subjekt - nositelja prava i odgovornosti od kojeg se u demokratskim društvima očekuje da je informiran i aktivan te spreman doprinositi pozitivnim promjenama i društvenom razvoju. Točno je da u hrvatskom društvu građani nemaju dovoljno znanja o tome kako funkcionira demokratski politički sustav, koja su njihova prava i kako ih zaštititi, a posebno zabrinjava što recentna istraživanja pokazuju da ni kod mladih nije dovoljno razvijena demokratska politička kultura.

Ovakva situacija ne čudi s obzirom da hrvatska država ne osigurava kvalitetan odgoj i obrazovanje za demokratsko građanstvo. To nije čarobni štapić koji će riješiti sve probleme, no svakako je prvi korak od društva pasivnih podanika prema društvu aktivnih građana. Mlade treba obrazovati i odgajati da postanu aktivni subjekti koji poznaju i razumiju društveno-političke procese, kritički ih promišljaju i doprinose uključivosti i rješavanju društvenih problema.

Stoga organizacije civilnog društva okupljene u GOOD inicijativu zagovaraju kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole. Od Vas kao odgovorne buduće Predsjednice Republike Hrvatske očekujemo da ćete se založiti da svi oni koji čine hrvatsku političku zajednicu ne budu podanici, nego informirani, odgovorni i aktivni građani. Stoga Vas pozivamo da podržite stručnjake i organizacije koje se zalažu za kvalitetno građansko obrazovanje.

S poštovanjem,

u ime GOOD inicijative

Emina Bužinkić

Martina Horvat

<
Vezane vijesti