H-Alter
Foto: HRA PharmaFoto: HRA PharmaOdluka Ministarstva zdravlja o obaveznom ispunjavanju prilikom kupnje tablete ellaOne predstavlja pokušaj ograničavanja dostupnosti tog lijeka, priopćili su iz Glasa razuma- Pokreta za sekularnu Hrvatsku i poručili vlastima da uvedu zdravstveni odgoj ako se boje zlouporaba.

"Odlukom EU o stavljanju pilule ellaOne u slobodnu prodaju dostupnost ovog sredstva će biti značajno olakšana u svim europskim zemljama, osim dakako u Hrvatskoj. Tako hrvatska Vlada svjesno stavlja svoje građane u nepovoljniji položaj u odnosu na druge građane EU", navode iz Glasa razuma- Pokreta za sekularnu Hrvatsku.

Smatraju da je čitav postupak, koji uključuje ispunjavanje obrasca, koji sadrži osobne podatke, smišljen upravo tako da se dovede djevojke i žene, pogotovo u malim sredinama, u što neugodniju situaciju.

"Ako je lijek prošao sva klinička istraživanja, dobio odobrenja u desecima drugih zemalja, a jest, ako se u kliničkoj praksi pokazao neškodljivim, a jest, te ako drugdje u EU postoji mogućnost kupovine bez recepta, bez ikakvih ispunjavanja formulara i ponižavanja, te ako je lijek opremljen uputama za korištenje koje prosječno inteligentna i obrazovana osoba može shvatiti, a jest, onda ne postoji razlog da taj lijek ne bude jednako dostupan u Hrvatskoj kao i drugdje", navode iz Glasa razuma.

Naglašavaju kako je dio standardne ljekarničke skrbi da se ljekarnik raspita o okolnostima zbog kojih se kupuje lijek te o zdravstvenom stanju općenito kako bi mogao upozoriti na eventualne kontraindikacije, interakcije i eventualne nuspojave, ali da skrb ne bi smjela biti formalnija od bilo koje druge koja se rutinski obavlja prilikom izdavanja bilo kojeg drugog bezreceptnog lijeka.

"U pogledu navodnog priziva savjesti podsjećamo hrvatske građane kako se ne radi o abortivnom lijeku, te stoga navodne moralne zadrške ljekarnika koji se protive izdavanju tablete 'za dan poslije' smatramo osudom navodnog nemoralnog ponašanja djevojaka i žena koje će se eventualno odlučiti na korištenje ovog sredstva. Imajući to u vidu ističemo kako nitko nema pravo građanima uskratiti uslugu koja bi im inače bila dostupna kada bi, po ocjeni 'savjesnih' ljekarnika i drugih, bili moralni", poručuju iz Glasa razuma.

S obzirom na obrazloženja koja su se pojavila u javnosti prema kojima je strogi, formalni postupak nužan pri izdavanju lijeka zbog slabe informiranosti građana, iz Glasa razuma predlažu nadležnim tijelima da usmjere svoje napore na poboljšanje obrazovanja i podizanje razine informiranosti građana.

Ključne riječi: prava žena, glas razuma
<
Vezane vijesti