Ukoliko Hrvatska izruči Vicdan Şahin Özerdem, još jednu tursku aktivistkinju koja se zbog Interpolove tjeralice našla u hrvatskom zatvoru, prekršila bi Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava, Konvenciju o statusu izbjeglica, ali i vlastiti Ustav.

Nakon što je dio godišnjeg odmora provela u Hrvatskoj, turska novinarka Vicdan Şahin Özerdem se zajedno s mužem i sinom uputila na izlet u Sarajevo i Mostar. No na povratku u Hrvatsku ju je dočekalo neugodno iznenađenje - na graničnom prijelazu Metković uhićena je jer su hrvatski policajci utvrdili da je za njom raspisana Interpolova tjeralica. Vicdan je tako u kratkom roku nakon Başak Şahin Duman postala druga politička zatvorenica u Hrvatskoj čije izručenje traži Turska unatoč tome što joj je već odobren azil u Njemačkoj.

Vicdan Şahin Özerdem je devedesetih sudjelovala na prosvjedima protiv represivnih mjera turske vlade, a osim toga, političke elite su smetali i njeni lijevo orijentirani novinarski tekstovi. Zbog svojih aktivnosti uskoro je uhićena i smještena u zatvorsku jedinicu sa sebi sličnim "prijestupnicima". U turskom zatvoru svjedočila je raznim torturama, a bila je i žrtva akcije turske policije iz 2002. godine kojom se željelo nasilno prekinuti zatvorenički štrajk glađu. Policijska akcija Povratak u život rezultirala je smrću 30-ak i ranjavanjem oko 150 zatvorenika. Kao žrtva tog događaja, novinarka je oboljela od PTSP-a, a zdravstveno stanje dodatno su joj narušile teške posljedice štrajkanja glađu.

vicdan.jpg vicdan.jpg

"Budući da joj je zbog postojećih posljedica pozlilo u hrvatskom zatvoru, Vicdan je prebačena u zatvorsku bolnicu, no i tamo joj je zdravstveno stanje iz dana u dan pogoršava", potvrdila je na današnjoj  konferenciji u Kući ljudskih prava njezina majka Ayten Arik.

Sandra Benačić iz Centra za mirovne studije rekla je kako može razumjeti da hrvatska policija zbog Interpolovih pravila mora privesti osobu za kojom je izdana tjeralica, ali kako smatra nepotrebnim da se takve osobe drži minimalno 40 dana u zatvoru koliki je rok da Turska podnese zahtjev za izručenjem. "Zbog njenog zdravstvenog stanja, u slučaju Vicdan Şahin Özerdem bi se trebala primijeniti mjera opreza, odnosno trebalo bi je pustiti da na slobodi očekuje razrješenje slučaja", rekla je Benčić te dodala kako se nada da Hrvatska neće Turskoj izručiti novinarku i aktivistkinju jer bi time prekršila Ustav RH i Europsku konvencija za zaštitu ljudskih prava.

Akcija turske policije "Povratak u život"

Mirjana Vergaš iz UNHR-a potvrdila je i kako Hrvatska kao potpisnica Konvencije o statusu izbjeglica  treba poštivati prava države koja je dala izbjeglički status, a što je u ovom slučaju Njemačka. Benčić je podsjetila kako su svi zatvorenici koji su štrajkali glađu u turskom zatvoru 2003. godine pušteni na slobodu nakon čega je Vicdan Şahin Özerdem otputovala u Njemačku na liječenje. Tamo se oženila i dobila azil, a iako je u njenom odsustvu 2007. godine Turska donijela presudu zbog njenog sudjelovanja u prosvjedima, 2009. je Njemačka odbila isti zahtjev za izručenjem zbog kojeg se novinarka trenutno nalazi u hrvatskom zatvoru. "Zbog svih tih činjenica, Vicdan bi trebalo vratiti u zemlju koja joj je dodijelila azil. Hrvatska bi trebala uvesti tu praksu za sve zemlje, a minimalno za članice Europske unije", zaključila je Benčić.


internews.jpg
Ključne riječi: turska, azilanti, Vicdan Şahin Özerdem
<
Vezane vijesti