Foto: D.PavlićFoto: D.PavlićCentar za životnu sredinu danas je uputio otvoreno pismo Gradskom vijeću Bihaća u kojem traži da povuku Odluku o davanju suglasnosti za pokretanja postupka dodjele koncesije za male hidroelektrane na rijeci Uni i stanu na stranu građana, a ne privatnog sektora.

Pismo Centra za životnu sredinu prenosimo u cijelosti.

Pozivamo Gradsko vijeće Bihaća da povuče Odluku o davanju saglasnosti za pokretanje postupka dodjele koncesije za male hidroelektrane na rijeci Uni i stanu na stranu građana u obranu ove rijeke, a ne interesa privatnog sektora.

Una je poznata i vrijedna upravo zbog svojih prirodnih fenomena, divlje snage i ljudi koji su vjekovima vezani uz nju. Područje Bihaća i Unsko-sanskog kantona je jedno od prioritetnih oblasti BiH za razvoj odgovornog i avanturističkog turizma, aktivnosti u prirodi i korištenja prirodnih Rijeke kao što je Una moraju biti posljednja mjesta koja ćemo da ugrozimo radi ekonomske dobiti.resursa na održiv način. Svi planovi Nacionalnog parka Una, pa i samo postojanje parka kao institucije se ovakvim projektima ugrožavaju.

Rijeke kao što je Una moraju biti posljednja mjesta koja ćemo da ugrozimo radi ekonomske dobiti. Iako se radi o malim hidroelektranama, utjecaj koje one imaju na okoliš je ogroman. Kanjoni i klisure BiH su tzv. "vruće tačke biodiverziteta" s mnogim endemskim, vrijednim i rijetkim vrstama, koje smo dužni da štitimo.

Nacionalni parkovi su osnovani upravo s ciljem da se prirodno i kulturno-istorijsko nasljeđe očuva i koristi tako da dobit od toga ima šire društvo i lokalna zajednica. Po IUCN kategorizaciji zaštićenih područja hidroelektranama nije mjesto u nacionalnim parkovima.

Centar za životnu sredinu/ Friends of the Earth Bosnia and Herzegovina okuplja profesionalce i aktiviste posvećene zaštiti životne sredine i održivom razvoju, te godinama pratimo planove za izgradnju hidroenergetskih objekata u BiH. Izrazito kritičan stav imamo prema planovima za izgradnju hidroelektrana u zaštićenim područjima ili na visokovrijednim rijekama, kakva Una svakako jeste, te Vas zbog toga pozivamo da povučete navedenu Odluku.

Centar za životnu sredinu se sa svojim kapacitetima i znanjem pridružuje borbi lokalnog stanovništva i organizacija iz Bihaća i okoline u obrani Une, kao jednog od istinskih bisera Krajine.

<
Vezane vijesti