Foto: PixabayFoto: PixabayUmjetnička organizacija ARTERARIJ raspisuje natječaj za najbolji redateljski i dramaturški koncept na temu: Govor mržnje na društvenim mrežama.Natječaj je namijenjen studentima/icama režije i dramaturgije završnih godina Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i onima koji su u protekle dvije godini završili istoimeni studij. Prijave do 1. svibnja.

Arterarij je organizacija s djelovanjem u kulturi koja nastoji poticati i provicirati nove umjetničke tendencije u kazalištu s naglaskom na projektima koje propituju društvenu stvarnost. U proteklih nekoliko godina Arteraij je realizirao nekoliko uspješnih kazališnih produkcija, te međunarodnih projekata. Projekt Pogledajme dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za poseban doprinos kazališnoj umjetnosti, 2017. godine. U 2019. godini Arterarij želi iskoristiti svoja znanja i resurse da bi otvorio prostor mladim i perspektivnim kazališnim umjetnicima.

Sukladno svojim načelima, odlučio se to učiniti putem javnog natječaja. Putem natječaja bit će odabran jedan režijski i jedan dramaturški koncept, te će odabrani redatelj/ica i dramaturg/iga zajedno raditi na projektu.

Novi projekt radnog naslova KOMPLEX bavi se društvenim problemom govora mržnje. Svoju inspiraciju crpi iz neprimjerenih komentara u virtuelnom svijetu (društvene mreže, internetski portali) «Kako dolazi do govora mržnje? Što ga potiče i na koji način mi kao društvo na njega odgovaramo? Koje su posljedice govora mržnje? Ako ga ignoriramo i ne reagiramo, postajemo li suučesnici? Koje emocije dovode do govora mržnje i koje emocije izazivaju govor mržnje?»

Rezultat rada mladog tima umjetnika bit će profesionalna kazališna predstava u produkciji Arterarija uz potporu Ministarstva Republike Hrvatska i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Planirani period rada na projektu je od 15.lipnja do 1. srpnja, dok su probe za predstavu planirane od 1. rujna do 5. listopada.

Prijavitelji se prijavljuju samostalno,a mogu poslati najviše jedan redateljski koncept u opsegu do dvije kartice teksta. Isti uvjeti vrijede i za dramaturški predložak, uzimajući u obzir da će u produkcijisudjelovati dvoje glumaca/ica izabranih kroz audiciju.

Prijava dodatno treba sadržavati:

Redatelj/ica:

• životopis autora/ice, fotografije dosadašnjih radova po izboru i kontakt podatke

Dramaturg/inja:

• životopis autora/ice i kontakt podatke

Arterarij osigurava:

• autorske honorare redatelju i dramaturgu

• dva profesionalna glumca za rad na produkciji

• konzultacije sa suradnicama/cima Arterarija iz područja zagovaranja ljudskih prava

• prostor za rad

• tehničku i administrativnu podršku projektu

Prijave se šalju na arterarij@gmail.com u pdf. formatu, najkasnije do 1. svibnja.