pozivnica_alpha.jpgIzdavačka kuća V.B.Z. i Građanska inicijativa Dugave pozivaju na predstavljanje nagrađivanog grafičkog romana Alpha spisateljice Bessore i ilustratora i crtača Barrouxa koji je na hrvatski prevela Mirna Šimat. Predstavljanje će se održati u okviru tribine Književna senzibilizacija u utorak, 14. svibnja u 18 sati, u Knjižnici Dugave. U razgovoru sudjeluju Barroux, ugledni francuski grafički umjetnik, urednik knjige Vladimir Šagadin, te Sadou Diagne, Senegalac sa zagrebačkom adresom. Razgovor će moderirati Ksenija Banović, uz simultani prijevod Nives Curić.

Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda važan je grafički roman našeg doba, prikaz očajničkog putovanja jednog čovjeka od Afrike do Europe. Tekst je napisala Bessora, nagrađivana francuska autorica gabonskog podrijetla, a strip je ilustrirao Barroux, poznati francuski grafičar i umjetnik. Za iznimnu književnu i umjetničku vrijednost grafički roman Alpha 2016. g. dobio je nagradu engleskog PEN-a.

Alpha živi sam u Abidjanu u Obali Bjelokosti otkako su mu se žena i sin, bez vize, zaputili u Pariz. Otada o njima nije čuo ni glasa. Očajan, odlučuje ostaviti sve ne bi li ih pronašao. Prema Europi može krenuti različitim rutama, a pred njim su možda godine na ilegalnom putu. S vizom, Alphino bi putovanje trajalo samo nekoliko sati. Bez nje, osuđen je na mjesece i mjesece lutanja. Putem upoznaje nezaboravne suputnike, a svi oni spremniji su suočiti se s putovanjem punim opasnosti nego ostati ukopani na mjestu, bez budućnosti. Prašnjave ceste bez kraja i konca. Nepošteni krijumčari ljudi u pustinji, izbjeglički kampovi, bolesti, prekrcani brodovi. No svemu tome unatoč, Alpha ne mijenja kurs. Odredište: Pariz, Gare du Nord.