odrzivost.jpgUdruga Eko – Zadar organizira tribinu Prema održivom Zadru koja će se održati u Gradskoj knjižnici Zadar, multimedijalnoj dvorani, u ponedjeljak 21. svibnja, s početkom u 18 sati. Tribina ima za cilj sudionike informirati i educirati o generalnoj održivosti te njenom inpaktu na ekonomiju lokalne zajednice, očuvanje tradicije i kulture te dovesti do zajedničkog osmišljavanja konkretnih poteza lokalne zajednice na putu prema održivom razvoju.

Održivim razvojem zadovoljile bi se potrebe današnjice bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija u zadovoljavanju njihovih potreba. Gdje je Zadar na mapi održivih gradova? Kako doprinosimo zajedničkom kreiranju kvalitetnijeg života? Kakva nam je kvaliteta života po pitanju gospodarenja otpadom, održive mobilnosti, održivog turizma, obnovljivih izvora energije, ekologije, te koliko smo aktivni građani? Na putu prema održivom Zadru potrebno je partnerstvo svih sudionika; građana, lokalne i parlamentarne vlasti, organizacija civilnog društva i poslovnog sektora.

O najaktualnijim temama i izazovima pred kojima se nalazi Zadar, ali i sličnim izazovima u našem okruženju, misleći pritom prvenstveno na obalne gradove, govorit će Milena Šijan i Sven Marcelić.

Milena Šijan, Savjetnica za zaštitu prirode i održivi turizam, sudionica u dvjema himalajskim ekspedicijama, uspela se na Mount Everest te 12 godina djeluje u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Od 2002. bavi se zaštitom prirode i održivim razvojem kao savjetnica i voditeljica brojnih međunarodnih, EU i nacionalnih projekata.

Sven Marcelić, docent na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru bavi se proučavanjem zadarskih razvojnih problema, prostornih i socijalnih izazova lokalne zajednice. Zajedno sa studentima proveo je istraživanje o problemima studentskog smještaja te će na tribini predstaviti rezultate.