unnamed_copy47767.jpgPremijera inkluzivne bilingvalne predstave Čuvari snova, finskog autora Eere Enqvista, biti će izvedena 26. travnja u 20 sati, simultano na glasovnom i znakovnom jeziku u Velikoj Dvorani CeKaTe Teatra. Radi se o pristupu dramskom tekstu u kojem je svaki lik interpretiran istovremeno od strane gluhog i čujućeg izvođača, dajući podjednaku važnost znakovnom i glasovnom jeziku. Ulaz je slobodan.

Radnjom smještena na granici dvije neprijateljske države, ali i na granici jave i sna – na kojima se susreću gluhi i čujući, ljubavnici i neprijatelji, vojnici i civili, žene i muškarci – predstava Čuvari snova vas poziva da spoznate vlastite i tuđe granice i odgovorite na pitanja:

Može li se uspostaviti kontakt s drugim ljudskim bićem unatoč ograničenjima?

Što zapravo znači biti inkluzivan?

Mogu li gluhi i čujući prevazići komunikacijske granice?

Mogu li neprijatelji postati ljubavnici?

Predstavu su razvili glumci, članovi udruge DLAN, pod režijom Angela Naumovskog te koristeći metodu Inovativnog Bilingvalnog Teatra (IBT).

Na ovaj se način potiče inkluzija gluhih u svijetu kazališta, prezentira jednakost čujućih i gluhih, te razvija mješovitu publiku gluhih i čujućih koja simultano može uživati u umjetničkom programu.