Unatoč prosvjedu građana vladajuća koalicija u dubrovačkom Gradskom vijeću izglasala je odluku o nastavku izrade Urbanističkog plana uređenja za golf projekt na Srđu. Gradonačelnik je u potpunosti zaobišao informiranje javnosti, a Društvo arhitekata upozorilo da "iza svega stoje skrivene i opasne namjere zainteresiranih pojedinaca".

Dubrovačke golfske igre ulaze u drugu rundu. Naime, nakon dužeg zatišja i plasiranja spinova u javnost o obeshrabrenim investitorima, te smjene vlasti na državnoj razini, pred Gradskim vijećem Dubrovnika večeras se ponovo našao Urbanistički plan uređenja "Športsko rekreacijski centar s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug".

Vladajuća koalicija kasno navečer izglasala je odluku o nastavku izrade UPU-a, iako se na poziv građanske inicijative Srđ je naš! ispred vijećnice okupilo stotinjak građana Dubrovnika koji su vijećnicima poručili da su oni tamo da štite interes građana i javni interes, a ne da slijepo izvršavaju želje sumnjivih investitora. Međutim, iako su se zastupnici probijali kroz masu građana i čuli njihovu poruku, a Dubravka Šuica u ime HDZ-a te nezavisni vijećnik Pero Vićan zatražili da se rasprava o ovoj točki makne s dnevnog reda, gradonačelnik Andro Vlahušić je to odbio nazivajući Šuicine prijedloge politikanstvom, javljaju dubrovački mediji.

Preokretom kakav se rijetko viđa, danas je Šuica tražila referendum o pitanju uređenja Srđa, baš ono što je Vlahušić obećavao prije izbora i zbog čega je i odnio izbornu pobjedu nad Šuicom, zaboravivši nakon izbora što uopće znači riječ referendum. 

Članovi inicijative Srđ je naš! upozorili su ranije da će ovim izmjenama "gradska vlast omogućiti degradaciju i nepovratnu devastaciju kako velikog područja Srđa tako i Grada samog".

Dubrovački arhitekti smatraju da se prihvaćanjem ovakve odluke Gradsko vijeće priklonilo rješenju prostornog plana koji je obilježen u sveukupnoj stručnoj i drugoj javnosti kao primjer prostornog planiranja s osnovanom sumnjom koruptivnog djelovanja najvišeg ranga.

Na konferenciji za medije održanoj još u srijedu, poručili su da prijedlog UPU-a za golf na Srđu nije usklađen s Prostornim planom županije, te da tako taj projekt nije moguće realizirati. Podsjetili su i da je gradonačelnik obećao da će prostorno-plansku dokumentaciju staviti na stvarni javni uvid, kao i kontinuiranu javnu raspravu, ali su građani i struka ponovo potpuno zaobiđeni. Stav je inicijative Srđ je naš! kako je nakon svih događanja i akcija građana trebalo ponovno organizirati javnu raspravu na kojoj bi se građani informirali o razlikama između starog plana i novog plana koji kreće u izradu.

Pobunili su se i dubrovački arhitekti koji su danas organizirali konferenciju za novinare poručivši da bi se "prihvaćanjem ovakve odluke Gradsko vijeće priklonilo rješenju prostornog plana koji je obilježen u sveukupnoj stručnoj i drugoj javnosti kao primjer prostornog planiranja s osnovanom sumnjom koruptivnog djelovanja najvišeg ranga".

Predsjednica Društva arhitekata Dubrovnika Marija Kojaković naglasila je da "iza svega stoje skrivene i opasne namjere zainteresiranih pojedinaca i najviše rangiranih predstavnika gradske uprave, koji se žele samo okoristiti imenom Dubrovnika za svoje ekstra profiterske ciljeve", prenosi lokalni portal Dubrovniknet.hr

Ovakav model nametanja diktata investitora u osmišljavanju prostornog rješenja kojim se umanjuje značaj gradskog, odnosno javnog interesa, arhitekti smatraju nedopustivim. 

Političarima, međutim, pokazuje se još jednom, ništa nije nedopustivo.

<
Vezane vijesti