isakovic.jpgPozivaju se umjetnici na sudjelovanje u edukativnom programu (mentoriranom laboratoriju za umjetnike) Noći performansa u okviru festivala Ganz nove Perforacije koji se održava od 27. lipnja do 2. srpnja u Zagrebu, u organizaciji udruge Domino, sa zasebnim programima u Rijeci, Osijeku, Zadru, Splitu, Dubrovniku i Koprivnici. Na poziv se mogu javiti umjetnici iz Hrvatske. Prijave do 7. travnja.

Umjetnički laboratorij Noći Performansa odvijat će se će se kroz tri trodnevna susreta pod mentorskim vodstvom kazališne redateljice Nataše Rajković. Kroz razgovore s mentoricom i gostima umjetnicima (Vlastom Delimar i Silvio Vujičićem), kroz prezentacije, individualne i grupne konzultacije, istražit će se i pobliže objasniti specifičnost performansa kao medija, testirati motivacije ideja sudionika i zajednički raditi na razvoju predloženih ideja i realizaciji performansa sudionika.

Do sada su svoje radove u okviru Noći performansa predstavili brojni umjetnici i umjetnički kolektivi, a među kojima su Siniša Labrović, Ivica Buljan, Oliver Frljić, Slaven Tolj, Željko Zorica, Room 100, Ivan Marušić Klif, Grupa ABS, Alen i Nenad Sinkauz, kao i mnogi drugi. Projekt je nedugo nakon prvog izdanja 2010. godine privukao inozemnu pažnju, te je tako osim u Zagrebu, Osijeku, Dubrovniku, Splitu, Zadru i Rijeci, Noć Performansa održana i u Beogradu, Ljubljani i Skoplju, Francuskoj (Brest i Caen), SAD-u (New York i Portland) te u Grčkoj (Atena). Projekt se provodi u okviru Mreže izvedbenih umjetnosti.

Umjetnički laboratorij Noći Performansa održavat će se tijekom tri vikend susreta, odnosno 26.-28.4., 17.-19.5. te 7.-9.6.2019. (petkom od 16 do 21 sata, subotom i nedjeljom od 11 do 17 sati).

Noć Performansa održat će se 15.6. u Rijeci, 29.6. u Zagrebu, s gostovanjima u ostalim gradovima partnerima tijekom srpnja i kolovoza.

Edukativni program Noći performansa je besplatan. Održava se u Zagrebu, a broj polaznika je ograničen. U želji da se program učini dostupnim i onima koji ne žive u glavnom gradu, osigurana su financijska sredstva za put i troškove smještaja za pet polaznika/ca. Stoga se posebno ohrabruju zainteresirani koji žive i rade izvan Zagreba da se jave. Također, osiguran je i produkcijski budžet za realizaciju pojedinih performansa do 1000 kn bruto.

Prijave se šalju na mail: ganznoveperforacije@gmail.com (subjekt: Noć performansa 2019.) do 7.4. do ponoći, a trebaju sadržavati:

- kratki opis ideje (projekta) koji želite realizirati i vaših potreba (*ovisit će o fazi rada u kojoj ste (na početku, možda imate problem s idejom ili razradom koncepta; u sredini, tražite rješenje kako određeni materijal postaviti na scenu; pri kraju, možda imate tehnički problem ili se mučite kako sve zaokružiti…)
- opišite u jednoj ili dvije rečenice glavni fokus svog dosadašnjeg umjetničkog rada
- kontakt i kratka biografija (*možete nam poslati i dodatne materijale (tekst, skice, video, fotografije...) koji će nam pomoći da se bolje upoznamo s vašim radom i potrebama.)

Za eventualna dodatna pitanja možete pisati na: ganznoveperforacije@gmail.com, a o sudjelovanju ćete biti obaviješteni do 12. travnja.