proizvodnja_drugoga.jpgSrpsko narodno vijeće poziva na promociju knjige Proizvodnja Drugoga: Srbi u hrvatskim dnevnim novinama autorica Nine Čolović i Tamare Opačić, koja će se održati u petak, 7. srpnja, s početkom u 19 sati, u biblioteci Prosvjete (Preradovićeva 18, Zagreb). Osim autorica, na promociji će govoriti profesorica Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti i novinar Boris Pavelić, a razgovor će moderirati Aneta Lalić iz SNV-a.

Proizvodnja Drugoga: Srbi u hrvatskim dnevnim novinama knjiga je koja je nastala temeljem kvalitativne i kvantitativne analize novinarskih radova objavljenih u Jutarnjem listu, Večernjem listu, Novom listu, Slobodnoj Dalmaciji i Glasu Slavonije tokom 2015 godine.

Za referentne točke analize odabrani su događaji važni za Srbe u Hrvatskoj: 20. godišnjica Oluje, dokidanje prava na korištenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru, pokušaji afirmacije Nezavisne Države Hrvatske (kroz osporavanje manifestacija u Jadovnu i Srbu) te dva izborna procesa – za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina na lokalnoj i regionalnoj razini te za zastupnike u Hrvatskom saboru.

Iako se istraživanje iz objektivnih razloga ograničilo na jedan dio tiskanih medija, ono ukazuje na trendove u izvještavanju o nacionalnim manjinama od kojih značajno ne odstupa ni najveći dio radija, televizija i internetskih portala. Svi oni kroz svoje izvještavanje imaju sposobnost osigurati jačanje veza između različitih društvenih grupa, ali istodobno i hraniti antagonizme među njima.