Foto: Obscuro BarrocoFoto: Obscuro BarrocoProjekcija filma 'Obscuro Barroco' i predstavljanje knjige 'Meduza' Clarice Lispector održat će se u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5, Zagreb) u nedjelju, 10. ožujka u 19 i 20 sati. Senzualni dokufikcijski film 'Obscuro Barroco' grčke autorice Evangelie Kranioti jedan je od najcjenjenijih dokumentaraca prošle godine - stilizirana freska Rio de Janeira, grada svih vrsta društvenih ekstrema. Koristi fragmente iz romana 'Meduza' legendarne brazilske književnice Lispector, a predstavljanje hrvatskog prijevoda romana bit će nakon projekcije filma.

Projekcija filma Obscuro Barroco Evangelie Kranioti u 19 h / ulaz 22 kune

Senzualni dokufikcijski film grčke autorice Evangelie Kranioti jedan je od najcjenjenijih dokumentaraca prošle godine! U središtu je filma ikona brazilske queer scene, transrodna aktivistica Luana Muniz, no Obscuro Barroco je puno više od portreta jedne osobe. To je, među ostalim, i stilizirana freska Rio de Janeira, grada svih vrsta društvenih ekstrema. Atmosferičnim slikama tijela, karnevala i noćnog života grada autorica stvara filmsku poemu o potrazi za osobnim ispunjenjem kroz intimnu i društvenu transformaciju. Kranioti koristi fragmente iz romana Meduza legendarne brazilske književnice Clarice Lispector, koji je kod nas nedavno objavio Vuković & Runjić. Nakon projekcije filma, u 20 h, održat će se predstavljanje romana.

Roman Meduza Clarice Lispector u Dokukinu KIC predstavit će urednica izdanja Ursula Burger te prevoditelj s portugalskog Dean Trdak. Na hrvatski ga je s portugalskog prevela Tanja Tarbuk, a objavio Vuković & Runjić. Pojava Clarice Lispector (1920-1977) na brazilskoj književnoj sceni 40-ih godina 20. stoljeća bila je velika novost za kritičare i čitatelje. S jedne strane mistificirana, a s druge odbacivana, tijekom trideset godina svojega književnog stvaralaštva opirala se svim pokušajima svrstavanja i definiranja. Objavila je osam romana i brojne zbirke pripovijedaka, kronika i priča za djecu. Danas se smatra najvećom brazilskom književnicom svih vremena.

Roman Meduza – na portugalskom "živa voda" – smatra se jednim od njezinih najinovativnijih romana. Zbiva se na duhovnom, psihološkom planu na kojem duša razgovara s cijelim tijelom. Čini se da glas u romanu govori sam sa sobom, uglavnom preispitujući svoj položaj u "određenom trenutku". Trenutak se čas pojavljuje kao ljubavnik, čas kao noćna mora, beživotni sugovornik koji nema oblika, koji ne osjeća, ne odgovara, samo jest. O čemu ova knjiga govori? O svemu što nije opipljivo.

Ulaz na predstavljanje knjige je slobodan.