H-Alter
itas_varga_evarazdin.jpgProjekcija dokumentarnog film Tvornica je naša održat će se 10. kolovoza s početkom u 20 sati u Rijeci, kod "Morskog prasca". Iako je sve bilo spremno za rušenje tvornice, prodaju strojeva i masovno dijeljenje otkaza radnicima, ITAS-ovci su preuzeli stvar u svoje ruke i danas su jedini vlasnici i krojači sudbine ove tvrtke i tvornice koja uspješno posluje, koja je zadržala i proizvodnju i radna mjesta. Kako je do toga došlo, reći će nam protagonisti u dokumentarnom filmu "Tvornica je naša" i naknadno i sam Dragutin Varga.

Nakon višegodišnje agonije, polakog i sustavnog zapuštanja domaće brodogradnje koju sada pokušavaju preuzeti i uništiti zemljišni špekulanti, RH za bilo kakvo rješenje ove za makroekonomiju strateške industrije trenutno čeka odgovor i odobravanje planova rekonstruiranja od Europske komisije. Program rekonstruiranja naručen je od nesposobne i korumpirane uprave Uljanika, u čijem je sastavu riječki 3. Maj, i zasigurno čak i ako prođe, neće donijeti svjetlije dane ovoj industriji.

Pred brodogradnjom i nastavkom ove industrije su dani puni upitnika, uprave rade protivno interesu industrije i radnika, "žuti" sindikalisti umrtvljuju eventualne glasove otpora. Lokalna vlast nema sredstava niti političke volje napraviti ništa, a država mora stajati sa strane i prepustiti tradiciju brodogradnje "tržištu" što ujedno znači i moguće stečajeve, prodaju imovine, otpuštanja, smanjenje i naposljetku gašenje proizvodnje. Jedino moguće riješenje je radničko samoorganiziranje, te prisiljavanje i lokalne i državne vlasti na spas posrnule, ali po domaće gospodarstvo izrazito bitne industrije.

Dragutin Varga, borbeni je sindikalist tvornice ITAS iz Ivanca. Ta tvornica danas je najbolji primjer uspješne radničke borbe i očuvanja proizvodnje i radnih mjesta uslijed stečaja do kojega je dovela pljačkaška privatizacija. Iako je sve bilo spremno za rušenje tvornice, prodaju strojeva i masovno dijeljenje otkaza radnicima, ITAS-ovci su preuzeli stvar u svoje ruke i danas su jedini vlasnici i krojači sudbine ove tvrtke i tvornice koja uspješno posluje, koja je zadržala i proizvodnju i radna mjesta. Kako je do toga došlo, reći će nam protagonisti u dokumentarnom filmu Tvornica je naša i naknadno i sam Dragutin Varga.