Foto: Boris StromarFoto: Boris StromarOd 10. do 13. siječnja Zagreb se pridružuje globalnoj manifestaciji 100 sati astronomije u sklopu kojeg Astronomsko društvo Beskraj, platforma 1POSTOZAGRAD i blog S p e j s organiziraju promatranje neba kroz teleskop na livadi iznad Ljetne pozornice Tuškanac, u subotu, 12. siječnja od 18 sati. Lokacija na kojoj će se događaj održati javni je prostor ugrožen najavama koncesije čime se mijenja njegova uloga, karakter i dostupnost kao mjesta s nizom spontanih korištenja, a između ostalog i redovitog organiziranog promatranja neba.

Nekad su tamo postojala uređena sportska igrališta, a već godinama, pa i desetljećima, od opreme ne postoji ništa osim preostalih velikih asfaltnih ploha okruženih tuškanačkom šumom i pogledom na zvonik gornjogradske crkve sv. Marka. Blizina gradske vreve s jedne, praznina i tišina s druge strane, čine ovo mjesto jedinstvenim u centru Zagreba.

Unatoč neopremljenosti, različite skupine i pojedinci, osobito vikendima i u toplijem razdoblju godine, mogu se vidjeti na dva asfaltna platoa koji služe za različite aktivnosti, čime je to mjesto, u izostanku afirmativnih gradskih poteza, samo definiralo svoju svrhu i upotrebe.

U lipnju 2018. objavljen je natječaj za davanje u koncesije nekoliko gradskih kvartovskih igrališta, uključujući i predmetne livade.  Taj je natječaj nastavak višegodišnje prakse kojom je niz zagrebačkih kvartovskih javnih igrališta već dano u koncesije te je time ukinuta njihova osnovna svrha gradske infrastrukture za besplatnu rekreaciju i sport. Praksa je to koja u Zagrebu već godinama zakida javnost za ono na što imaju pravo i što nam svima pripada, a pokazuje da aktualna gradska uprava na javna dobra gleda kao na robu, umjesto da se u njima zrcali civilizacijski standard.

Umjesto da gradska uprava prostor ponovo uredi, on se godinama zapušta i sada prepušta koncesionarima. Zadržimo livade kao javni prostor i uređena sportska igrališta!  Događanjem se želi skrenuti i pažnju na nepotrebno svjetlosno onečišćenje na Dubravkinom putu i inicijativu da se ta prirodna oaza i tamošnje biljne i zaštićene životinjske vrste zaštite.

Promatranje neba organizirano je uz edukativnu podršku članova Astronomskog društva Beskraj. Podržite dolaskom.