Autobusna stanica u blizini Ateliera Žitnjak, autor: Frane RogićAutobusna stanica u blizini Ateliera Žitnjak, autor: Frane RogićPromocija publikacije “Koraci grada. NOVI NOVI Zagreb” održat će se u zagrebačkoj Booksi u četvrtak, 12. ožujka, s početkom u 19h.

“Koraci grada. NOVI NOVI Zagreb” (2018) druga je u nizu publikacija koje su proizašle iz interdisciplinarnih istraživanja kojima je polazna točka kulturno-politička analiza fragmenata povijesti i sadašnjosti socijalističkog Zagreba. S te polazne točke inzistira se upravo na sadašnjosti i aktualnosti nasljeđa socijalističkog, planiranog i podruštvovljenog (g)rada.

Koncepcija NOVOG NOVOG Zagreba koja se promovira ovom publikacijom polazi od sljedećeg zaključka - Novi Zagreb je urbana formacija koja nije nastala samo južno od Save: paralelno sa zonom stanovanja rasle su i industrijske zone, što npr. plastično pokazuje jedan od filmova iz produkcije Zagreb filma pod naslovom “Raste grad 1963-1967” (D. Vunak, 1967).

Posljedice nikad integriranog zoniranog grada na području industrijske zone Žitnjak u svom radu kontinuirano mapira umjetnik Frane Rogić, jedan od pregalaca umjetničkih Ateliera Žitnjak.

Osim vizualnog eseja Franeta Rogića, publikacija “Koraci grada. NOVI NOVI Zagreb” predstavlja: kritički osvrt na klasno-rodne determinante stanovanja i rada u socijalističkom Zagrebu 20. stoljeća autorice Marije Perkec (s naglaskom na dva filma: “Od 3 do 22” K. Golika iz 1966. i “Nezaposlena žena s djecom” K. Papića iz 1986.); umjetnost u javnom prostoru Novog Zagreba 1970-ih autorice Patricije Počanić (s naglaskom na intervencije u organizaciji Centra za multimedijalna istraživanja); medijsku arheologiju institucije MM-a Studentskog centra kao interdisciplinarno umjetničko istraživanje autorice Nives Sertić; esej autorice Lane Pukanić o radu umjetničkog kolektiva “Ljubavnice”. Vezivno tkivo ovih raznovrsnih tema proizvodi urednica publikacije i kustosica projekta “Koraci grada” kulturna antropologinja i kustosica Sonja Leboš.

Promociju moderira Sonja Leboš uz sudjelovanje autora: Marije Perkec, Patricie Počanić, Nives Sertić i Franeta Rogića, te goste iznenađenja.

Na promociji će se publikacija “Koraci grada. NOVI NOVI Zagreb” moći dobiti uz predloženu donaciju od 100 kn (redovna cijena u knjižarama je 120 kn). Donacije će biti usmjerene na produkciju dugo pripremane monografije o Krešimirovom trgu, pa će svi donatori time osigurati i povoljniji primjerak te monografije.

“Koraci grada” su dugoročni projekt Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), a odvijaju se u sklopu urbanološko-filmoloških istraživanja “Grad :: Film”.
Više informacija na www.uiii.hr.

Želite li unaprijed rezervirati svoj primjerak publikacije “Koraci grada. NOVI NOVI Zagreb” javite nam se na e-mail: udrugaiii@gmail.com.

Institucionalnu podršku radu UIII-a pruža Zaklada Kultura nova.

FB event