prostitucija_prezi.com.jpgTribina Prostitucija i trgovanje ženama: Iskustva Francuske, Hrvatske i Njemačke će se održati u sklopu Human Rights Film Festivala, 3. prosinca od 15 do 18 sati, u Kinu Europa (Varšavska 3, Zagreb).

Prostitucija je društveno pitanje o kojem su zemlje, čak i unutar Europe, implementirale različita pravna rješenja. Štoviše, nekoliko je europskih zemalja posljednjih godina značajno promijenilo svoj pristup prema prostituciji. Na primjer, Njemačka je odlučila legalizirati prostituciju u siječnju 2002. godine, dok je Francuska u travnju 2016. godine donijela zakon koji dekriminalizira osobe u prostituciji, a kriminalizira kupce seksa. Nekoliko godina nakon provedbe ovih novih zakonskih okvira, koje se lekcije mogu izvući u Francuskoj i Njemačkoj? Na koji bi način ta usporedna analiza mogla doprinijeti raspravi u Hrvatskoj?

Cilj ovog događaja je naglasiti stvarnost položaja žena u prostituciji, isticanjem odnosa između prostitucije i trgovanja ženama, ali i posljedica na fizičko i psihičko zdravlje žena u prostituciji. U tu će svrhu nakon rasprave biti prikazan dokumentarni film Christiana P. Strackea "Bordel Deutchland".

Veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Corinne Meunier i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prisutnima će se obratiti uvodnim govorom.

Laurence Rossignol, francuska zastupnica u Parlamentu i bivša Ministrica za obitelj, djecu i ženska prava, predstavit će glavne korake koji su doveli Francusku do usvajanja abolicionističkih zakona kao i zakonodavne popratne mjere za poticanje izlaska žena iz prostitucije.

Isabelle Collot, predsjednica francuske nevladine organizacije “Movement du Nid” će govoriti o učincima provedbe mjera Zakona, kao što su programi podrške izlaska iz prostitucije.

Dr. Ingeborg Krauss, njemačka psihologinja, predstavit će aktualnu situaciju u Njemačkoj, 17 godina nakon provedbe zakona kojim je liberalizirana prostitucija, kao i posljedice na fizičko i psihološko zdravlje žena u prostituciji.

Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata – ROSA i Nikolina Zec iz Ženske udruge Izvor predstavit će situaciju u Hrvatskoj te glavne izazove s kojima se suočavamo u kontekstu sadašnjih zakonskih rješanja.

Hrvatska će uskoro biti u procesu izmjene zakona koji uređuje prostituciju. U tom kontekstu, ovaj okrugli stol ima za cilj poticanje javne rasprave oko važnih pitanja koja proizlaze iz prostitucije.