zene_8ea_copy43246.jpgGrađanska koordinacija pod vodstvom Novog sindikata i Sindikata TEHNOS 8. ožujka, na Dan žena, u Zadru organizira prosvjednu akciju potpore trgovačkim djelatnicama i djelatnicama. Prosvjedna akcija započinje prigodnim 8. martovskim okupljanjem ispred trgovačkog lanca Interspara, ovaj put na zadarskoj Relji, gdje će se nizom aktivnosti upozoriti na sve propuste prema radnicama, radnicima i građanima općenito. Okupljanje će početi u 10 i 30 sati.

Pod vodstvom Novog sindikata i Sindikata TEHNOS građanska inicijativa kojom se upozorava na nedolične uvjete rada u trgovačkim lancima, potaknuta poznatim slučajem Suzane Šešo koja je dobila izvanredni otkaz zato što je pojela dvije fete salame (poslije su krivo rekli pršuta, valjda da bi "krimen" bio veći?!) – nastavlja sa svojim aktivnostima.

Trgovački djelatnici, a osobito djelatnice, prema najnovijim istraživanjima spadaju u najugroženija i najstresnija zanimanja, uz to trpe teror poslodavaca u najvećem broju trgovačkih lanaca koji su svjesni da se "stare" ili neposlušne radnice i radnike, u ovolikoj ogromnoj nezaposlenosti – uvijek može zamijeniti jeftinijom radnom snagom koja će pristati na još lošije radne uvjete.

Rijetki su trgovački lanci koji imaju ljudskiji i doličan pristup svojim radnicima, a ti isti uglavnom trpe zbog nelojane konkurencije većine, koja malim plaćama, predugim radnim vremenom, zlorabljenjem radnika poslije zatvaranja dućana da slažu robu, a bez da se takav rad evidentira i plati. Zatim rad vikendima, nedjeljom, blagdanima za koji možemo sumnjati da su radnici adekvatno plaćeni, s obzirom da se prosječna plaća trgovačkog sektora kreće oko nedopustivo niskih 3000,00 kuna neto.

Prosvjedna akcija započinje prigodnim 8. martovskim okupljanjem ispred trgovačkog lanca Interspara ovaj put na zadarskoj Relji, gdje će se nizom aktivnosti upozoriti na sve propuste prema radnicama, radnicima i građanima općenito, a nastavlja se prosvjednom šetnjom uz uvalu Jazine, kroz grad, pa preko zadarskog suda gdje će se tihom akcijom upozoriti na (ne)rad istih.

Nastavit će se do Narodnog trga gdje će biti smješten štand građanske inicijative aktivista i sindikalista trgovačkih djelatnica i djelatnika i svih ostalih sindikalnih i drugih opcija koji su neizostavno pozvani da se pridruže ovoj inicijativi!

Organizatori/ce žele poslati snažnu poruku trgovačkim lancima, ali i hrvatskom pravosudnom i vladajućem elementu da su trgovkinje i trgovci naši susjedi, sestre, majke... Da zaslužuju slobodne nedjelje i blagdane sa svojim obiteljima i prijateljima, dostojanstvo na poslu i pravednu plaću za svoj teški rad.