Foto: PixabayFoto: PixabayProsvjedni skup Raskid! održat će se 19. listopada, s početkom okupljanja u 11:55 sati, na lokaciji u blizini Europskog trga u Zagrebu (križanje Bakačeve i Cesarčeve). Pozivaju se svi građani i građanke – i vjernici i oni koji to nisu – koji smatraju da Vatikanski ugovori negiraju odredbu Ustava Republike Hrvatske kojom su vjerske zajednice odvojene od države.

"Naš je glavni stav da je Republika Hrvatska sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije, poput svih ostalih organizacija, moraju poštivati državne zakone. Neophodno je poslati jasnu i glasnu poruku vlasti da građani Hrvatske žele biti punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke koje su protivne našim interesima", ističu u pozivu organizatori.

-> Ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem SVIH građana
-> Ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije
-> Ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima
-> Ne želimo zaštitu svećeničke pedofilije veleizdajničkim ugovorima

Prosvjed će voditi Sanja Sarnavka, dugogodišnja aktivistkinja i borkinja za prava žena.