Foto: ThinkMexican TwitterFoto: ThinkMexican TwitterOsim optužbi da su predstavnici zakona krivi za smrt studenata, Meksikance je razbjesnilo ponašanje državnog odvjetnika Karama koji je prekinuo konferenciju za medije nakon sat vremena s izjavom da mu je dosta.

Prosvjedi u Mexico Cityju povodom novih saznanja oko nestanka i smrti studenata kulminirali su u subotu, javlja Russia Today. Naime, grupa prosvjednika pokušala je bezuspješno ući u Nacionalnu palaču te je kao rezultat zapalila ulazna vrata. Iako su uspješno oštetili ulaz u zgradu, nisu uspjeli ući jer ih je policija rastjerala. Povod je prosvjedima, koji se održavaju širom grada, nestanak 43 studenata. Podsjetimo, studenti su nestali 26. rujna nakon što ih je privela policija tijekom eskalacije prosvjeda u gradu Iguali.

RT javlja kako je povod subotnjeg prosvjeda izjava državnog odvjetnika Jesusa Murilla Karama, u kojoj je otkrio da su tri pripadnika Guerreros Unidos bande priznali ubojstvo studenata kao i spaljivanje njihovih tijela. Također je izjavio da su pripadnici bande predani vlastima od strane policije što je razjarilo stotine prosvjednika koji su u subotu diljem grada palili aute, bacali kamenje na zgrade vlade i na pročeljima zgrada pisali poruke vladajućima. Osim optužbi da su predstavnici zakona krivi za smrt studenata, Meksikance je razbjesnilo ponašanje državnog odvjetnika Karama koji je prekinuo konferenciju za tisak nakon sat vremena s izjavom da mu je dosta.

Fraza "dosta mi je" odjeknula je društvenim mrežama, a prosvjednicima je poslužila kao inspiracija za različite natpise poput: "Dosta, umoran sam od Murilla Karama", "Ako si umoran, zašto ne daš ostavku?", "Dosta, umoran sam od korumpiranih političara" i sl. Kako javlja RT, članovi bande su u priznanju naveli da su studente odveli u grad Cocula gdje su ih ubili i zapalili njihova tijela. Vlasti navode kako su dosada uhićene 74 osobe, uključujući smijenjenog gradonačelnika Josea Luisa Abarcau i njegovu suprugu, 36 policajaca te nekoliko članova bande Guerreros Unidos. Roditelji nestalih studenata izjavili su kako neće prihvatiti njihovu smrt dok nezavisni forenzički stručnjaci iz Argentine ne dostave DNA rezultate.

Ključne riječi: meksiko
<
Vezane vijesti