osmi_mart.jpgAktivistkinje Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa SSSH, NHS i HURS te udruge Roda organiziraju protestnu akciju povodom Dana žena, u srijedu, 8. ožujka pod nazivom Žene protiv bijede. Akcija započinje okupljanjem pred Radničkim domom (Trg Petra Krešimira IV, Zagreb) u 9 sati.

Nakon obilaska ministarstava okupit ćemo se na Trgu bana Jelačića u 12 sati gdje će se javnost obavijestiti o zahtjevima koji su se uputili ministarstvima te se pozivaju građani i građanke da se okupe u što većem broju kako bismo upozorili na sve veće žensko siromaštvo i ukazale na odgovornost Vlade RH.

Akcijom upozoravamo na teške socio-ekonomske uvjete u kojima žive žene svih dobi u Hrvatskoj, u kojoj 96 posto novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme, gdje su žene izložene seksualnom zlostavljanju, uznemiravanju i ucjenjivanju na radnome mjestu, gdje žene primaju manju plaću za jednaki rad i još manju mirovinu, gdje nije osiguran dovoljan broj jaslica i vrtića, gdje država na žene prebacuje obavezu brige i skrbi za najosljetljivije skupine, gdje se ženama uskraćuju reproduktivna seksualna prava i pravo na besplatnu zdravstvenu skrb, gdje žene nisu zaštićene od nasilja i gdje su žene izložene sustavnoj diskriminaciji.

Tražimo socijalnu pravdu. Nećemo dozvoliti daljnje urušavanje ženskih ljudskih prava. Tražimo da Vlada prestane kršiti ustavne odredbe, zakone i međunarodne dokumente koje je dužna provoditi.