H-Alter
<br>
Inicijativa Ne damo naše autoceste danas je u Hrvatski sabor odnijela kutije sa stotinama tisuća prikupljenih potpisa te zatražila raspisivanje referenduma o monetizaciji autocesta istovremeno s predsjedničkim izborima, početkom siječnja 2015. godine.

"Prikupili smo 530.853 potpisa. Ovime su građani poručili Vadi da nisu spremni na drugu privatizacijsku pljačku." Tim se riječima Teodor Celakoski iz inicijative Ne damo naše autoceste danas obratio okupljenim volonterima, novinarima i drugim zainteresiranim građanima ispred Hrvatskog sabora, gdje su aktivisti ove inicijative zastali prije no što će predati kutije s potpisima predsjedniku Sabora Josipu Leki.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić rekao je da je bilo oko 30.000 neispravnih potpisa. Iz inicijative ističu da rok koji je njima dan za prikupljanje potpisa oni daju Saboru za njihovu provjeru - 15 dana. Očekuju da se referendum održi na dan na koji se održavaju predsjednički izbori. "Nema te procedure koja se ne može promijeniti da se referendum održi 11. siječnja i da nemamo dodatne troškove", izjavio je Stanić.

Alternativa monetizaciji je refinanciranje dugova ili riješavanje dijela duga obveznicama. Na taj način bi i mirovinski fondovi mogli više uložiti; ova priča o spašavanju fondova monetizacijom je obmana, mišljenja je Mijat Stanić

Još je jednom postavljeno pitanje alternative monetizaciji autocesta. "Alternativa je refinanciranje dugova ili riješavanje dijela duga obveznicama. Idealna bi bila kombinacija toga, građani bi sudjelovali sa svojim obveznicama, a sav zarađeni novac ostao bi Republici Hrvatskoj. Na taj način bi i mirovinski fondovi mogli više uložiti; ova priča o spašavanju fondova monetizacijom je obmana", mišljenja je Stanić.

Začudila ga je, kako kaže, izjava ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića o tome da pljačka u HAC-u nije glavni problem HAC-a. "Mi koji smo prikupljali potpise kažemo: pljačka je najveći problem, ne samo pljačka autocesta nego i pljačka RH. Čudi me njegova solidarnost s onima koji su nas opljačkali", zaključio je Stanić.

Inicijativa Ne damo naše autoceste okuplja pet sindikalnih središnjica, dva cestarska sindikata i sedam organizacija civilnog društva, a prikupljanje potpisa trajalo je od 11. do 25. listopada.

<
Vezane vijesti