H-Alter
Foto: HinaFoto: HinaOrganizacije civilnog društva angažirane u pružanju podrške tražiteljima azila zabrinute su zbog informacija o selidbi tražitelja iz Porina na moguću novu lokaciju u Spačvi, o čemu se može čitati u medijima te koje su najavljene na koordinacijskim sastancima u Prihvatilištu. "Iako svesrdno podržavamo prijeko potrebnu obnovu Porina, kao i smanjenje broja osoba koje su smještene u jednom prihvatilištu, smatramo da alternativna smještajna lokacija za tražitelje azila ne smije biti udaljena od sadržaja nužnih za njihovu integraciju", stoji u apelu organizacija.

Ističu kako blizina bolnice, vrtića, škole, porezne uprave, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te drugih ključnih institucija, kao i sportskih, kulturnih i vjerskih ustanova, tražiteljima azila omogućavaju postajanje produktivnim i ravnopravnim članovima hrvatskog društva. Izoliranje na udaljenu lokaciju poput Spačve onemogućilo bi proces njihove integracije, što bi se u konačnici moglo negativno odraziti ne samo na tražitelje azila i njihove obitelji, nego i na hrvatsko društvo u cjelosti.Zabrinjavajuće je što u slučaju premještaja Prihvatilišta u Spačvu, nije jasno kako bi država osigurala djeci, kao osobito ranjivoj i zaštićenoj skupini, nastavak obrazovanja kroz vrtić, osnovne i srednje škole

"Argumentaciju da je moguća nova lokacija u Spačvi pogodna zbog blizine granice i autoceste ne možemo prihvatiti, jer tražitelji azila nisu i ne smiju biti tretirani kao putnici i prolaznici, nego kao naši novi sugrađani, po pravima jednaki domicilnom stanovništvu. Teza da se radi o privremenom rješenju također je dvojbena, jer mjeseci i godine izgubljeni u procesu traženja azila bili bi iznimno teško nadoknadivi ako bi ih tražitelji proveli izolirani od ostatka društva, umjesto u programima učenja hrvatskog jezika, školovanja i osposobljavanja za rad, kakvi se s njima provode u Zagrebu i Kutini. Te programe velikim djelom provode i udruge civilnog društva, a selidbom tražitelja na izoliranu lokaciju poput Spačve, takvi bi im programi vrlo vjerojatno postali nedostupni. Uzimajući u obzir činjenicu da će dio tražitelja međunarodne zaštite sasvim sigurno ostati u našoj zemlji, onemogućavanje njihove socijalne integracije iznimno je kontraproduktivno", stoji u apelu.

Zabrinjavajuće je što u slučaju premještaja Prihvatilišta u Spačvu, nije jasno kako bi država osigurala djeci, kao osobito ranjivoj i zaštićenoj skupini, nastavak obrazovanja kroz vrtić, osnovne i srednje škole, što je proces kojega su ova djeca u Hrvatskoj već započela, odnosno pravo koje im je zajamčeno i Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti.Izoliranje na udaljenu lokaciju poput Spačve onemogućilo bi proces njihove integracije

Organizacije apeliraju na Vladu RH i Ministarstvo unutarnjih poslova da se tražitelje azila tijekom obnove Porina zadrži na drugoj lokaciji u Zagrebu, u kojem je proces njihove integracije već uspješno započeo, ili u drugoj urbanoj sredini. "Segregacija i integracija oprečni su procesi, a dužnost države je omogućiti jednake prilike svima, uključujući tražitelje azila i njihove obitelji", zaključuju.

Apel su uputile organizacije Are You Syrious?(AYS), Centar za mirovne studije (CMS), Croatian Baptist Aid (CBA), Inicijativa Dobrodošli, Rehabilitacijski centar za stres i traumu (RCT Zagreb) i Liječnici svijeta (MdM).

Ključne riječi: azil, izbjeglice, EU, Hrvatska, integracija, porin
<
Vezane vijesti