Foto: www.bilkulonline.comFoto: www.bilkulonline.comOko 250 osoba sudjelovalo je jučer na Povorci ponosa u Suratu, drugom najvećem gradu indijske države Gujarat, javlja The Times of India

Oko 250 lezbijki, gayeva, biseksualaca, transseksualaca i ostalih sudjelovalo je jučer na prvoj Povorci ponosa u Suratu, drugom najvećem gradu indijske države Gujarat, javlja The Times of India.

Veći dio sudionika došao je iz drugih gradova kao što su Mumbai, Ahmedabad i Vadodara, a većina ih je pokrila lica dok su hodali u povorci. 
"Sudjelovalo je malo lokalnih ljudi, ali neki su podržali događaj iz daljine, sjedeći u svojim vozilima. Ono što mi želimo je da istospolni parovi imaju ista prava kao heteroseksualni parovi. Ovom paradom želimo poručiti da LGBT osobe također imaju pravo dostojanstveno živjeti u društvu", izjavio je Swagat Shah, jedan od organizatora Pridea.
"Ljudi mi se izruguju zbog moje seksualne orijentacije. Zato sam ponosan što sudjelujem na Gay Prideu u Gujaratu. Svim LGBTQ ovakvi događaji pružaju ohrabrenje", rekao je Paresh, aktivist koji je sudjelovao u Prideu pokrivenog lica.

Prva Povorka ponosa u Indiji održana je u Kalkuti 1999. godine. Od 2008. godine održan je niz Prideova u Delhiju, Bangaloreu i nekoliko manjih gradova. Jučerašnji je Pride bio, međutim, prvi ikad održan u Gujaratu, 60-milijunskoj državi na sjeverozapadnoj obali Indije. 

Ključne riječi: Indija, lgbt prava
<
Vezane vijesti