Srednjoškolcima se predstavlja 15 renomiranih američkih visokih učilišta 30. rujna od 12 do 15 sati u Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu.

U ponedjeljak, 30. rujna 2013. od 12 do 15 sati će se održati prvi U.S. College Fair u Hrvatskoj u prostorijama Američke međunarodne škole u Zagrebu, u Voćarskoj 106. Cilj je sajma predstaviti srednjoškolcima mogućnosti studiranja u SAD-u na preddiplomskoj razini. Na Sajmu sudjeluje 15 renomiranih institucija iz SAD-a koje se ubrajaju među 150 najboljih američkih visokih učilišta prema poznatom rangiranju sveučilišta i koledža U.S. News and World Report, uključujući Sveučilište Princeton koje je rangirano kao najbolje sveučilište u SAD-u.

Ulaz na sajam je besplatan uz obaveznu prethodnu prijavu putem internetske stranice www.iro.hr. Sajam organizira Institut za razvoj obrazovanja, u suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu, mrežom EducationUSA, 2013 United World Colleges Tour i Američkom međunarodnom školom u Zagrebu. Više informacija dostupno je i putem Facebook zajednice www.facebook.com/studiranje.u.inozemstvu.

Prema podacima OECD-a, međunarodna mobilnost u obrazovanju u stalnom je porastu te je u 2010. godini 4,1 milijun studenata u svijetu studiralo izvan svoje zemlje. SAD privlači oko 765.000 međunarodnih studenata, što je 20% svih međunarodnih studenata u svijetu. S preko 4.500 akreditiranih visokih učilišta, preko 60 milijardi američkih dolara godišnjeg ulaganja u istraživanje i razvoj, te sa 20,5 milijuna upisanih studenata, SAD je i dalje svjetski lider u međunarodnom obrazovanju.

SAD je također jedno od najpopularnijih inozemnih studijskih odredišta za hrvatske državljane: od 2001. između 539 i 670 hrvatskih državljana godišnje studira na američkim sveučilištima i koledžima. U akademskoj godini 2011./2012. u SAD-u je studiralo 552 hrvatskih državljana, od čega 47,3% na preddiplomskoj razini, 39,7% na diplomskoj razini te 13% na programima stručnog usavršavanja.

Veliki broj međunarodnih studenata, pa tako i hrvatskih, ostvaruje financijsku potporu za studij u SAD-u prvenstveno od samih američkih sveučilišta, a posjetitelji U.S. College Faira mogu na sajmu saznati više informacija od predstavnika institucija koje izlažu na sajmu. Osim predstavnika visokih učilišta, na sajmu će sudjelovati predstavnici Američkog veleposlanstva u Zagrebu i Instituta za razvoj obrazovanja, koji će pružati informacije i savjete o izboru, financijskoj potpori i prijavi za studij i studentske vize u SAD-u.