Deset je godina prošlo otkako je GONG po prvi puta pokušao u ime građana promatrati tijek i proceduru parlamentranih izbora. Te 1997. godine Republička izborna komisija inicijativu je zabranila, a policajci su odvodili hrabre građane koji su unatoč zabrani htjeli promatrati proces čiji se ishod direktno dotiče njih samih. Nakon desetljeća izvrsnog rada, današnji GONG-ov trenutak obilježava - besparica.

Od tog se vremena puno toga promijenilo, uključujući i GONG koji se isprofilirao u jedinu organizaciju koja se bavi sustavnim monitoringom izbornih procesa. Po kojem su i postali najpoznatiji. Nažalost, jer programa koje smo odradili bilo je mnogo više, istakla je Suzana Jašić, predsjednica udruge na današnjoj pressici povodom desetogodišnjice GONG-ova djelovanja. Kao bitne rezultate rada kroz spomenuto razdoblje navela je uključenje 20 tisuća građana kao aktivnih promatrača za vrijeme izbora, doprinos u izmjeni i usvajanju preko 50 zakona, otvaranje Sabora javnosti uslijed njihovih pritisaka – otvaranje galerije za građane, obilasci Sabora za građane kao i internship program. Pored toga, od neosporne je vrijednosti i edukacija u sklopu koje je sudjelovalo 130 tisuća srednjoškolaca, Građanski sati u gotovo svakom mjestu u Hrvatskoj, kao i brojne aktivnosti koje su uvijek bile fokusirane na temeljima participativne demokracije.
Danas GONG nema sredstva da obilježi ove više nego vrijedne plodove rada u okruženju i sustavu tijekom deset godina tranzicijskog perioda u kojem je bilo više nego otežavajuće djelovati i rezultatima mjenjati apetite, bahatost i indolentnost raznoraznih političkih pojava i garnitura. No još važnije, GONG-u manjkaju sredstva za edukativnu kampanju za predstojeće parlamentarne izbore, kao i za aktivnosti promatranja izbora. Novac koji su zasada osigurali odnosi se na hladni pogon, no ne i za direktne aktivnosti. Nedostaje im još 800 tisuća kuna.
Problem je rezultat procesa koji u posljednje vrijeme muke zadaje čitavom NGO svijetu – povlačenje stranih donatora i okretanje ka manje razvijenim zemljama. Promatranje izbora dosada su financirali redom strani donatori, ističe Jašić. Dodaje kako oni sada Hrvatsku smatraju razvijenom demokracijom koja će podržati inicijative i programe od javnog interesa, te se usmjeravaju na druge zemlje. No da smo mi daleko od njihove vizije dokazuje ignoriranje kao i nedostatak senzibiliziranosti državnih institucija za financiranje jedine organizacije koja se bavi nadgledanjem izbornih procesa. Prije desetak dana obratili su se Sanaderu za pomoć, no, kako kaže Jašić, odgovor još uvijek čekaju. Možda ga ni ne dočekaju, pošto su se, zbog slične situacije, Vladi obratili i 2003., no odgovor nikada nisu dobili.

suzanajasic8.jpg

GONG je proteklih deset godina dobio 40 milijuna kuna, i taj novac ostavio u zemlji, kroz plaćanje poreza, otvaranja novih radnih mjesta itd. Prema tome, mislim da su nevladine udruge jedne od značajnijih investitora u RH, kaže Jašić.
Ponukani činjenicom da se u 2008. godini moraju boriti za novac, GONG-ovci će desetu godišnjicu rada, u petak, 13. travnja, obilježiti Danom zatvorenih vrata. Jašić pojašnjava da je riječ o svojevrsnoj parodiji na sve ostale institucije koje razvikanim danima otvorenih vrata promoviraju svoju otvorenost koja bi trebala funkcionirati kao konstanta, a ne iznimka. Na Dan zatvorenih vrata GONG će, za razliku od svakodnevne prakse, biti zatvoren za građane, medije i sve ostale.
Pošto nedostaje prigodno obilježavanje naše godšinjice rada, ovom pressicom želimo poslati poruku svim građanima, medijima, udrugama o situaciji u kojoj se nalazimo. Po prvi put smo prisiljeni obratiti se javnosti za pomoć te pozvati građane i građanke, institucije, medije, profitni sektor i sve ostale koji cijene trud i rezultate GONG-a, da nam svojim donacijama financijski pomognu kako bismo proveli planirane aktivnosti, zaključila je Jašić.


Broj žiro računa GONG-a je: ZABA 2360000-1101561882

Ključne riječi: GONG
<
Vezane vijesti