Foto: Dario Grizelj, Hina<br>Foto: Dario Grizelj, Hina
Demokratska i humana Hrvatska ne smije držati fenjer "partnerskom" društvu, koje nepozvano upada u tuđe države, ubija, i pljačka tuđe prirodne resurse ili podmuklim tajnim operacijama destabilizira "nepoćudne" režime. Ni Tomislav Karamarko niti Kolinda Grabar-Kitarović nisu dobili mandate da bi blatili nacionalni obraz trčeći po "svoje" mišljenje u Washington, Bruxelles, Budimpeštu… To nije hrvatski nacionalni interes, kao što nije ni militarizacija zemlje.

"Kad je riječ o migrantskoj krizi, čini mi se da zapravo sve nekako dolazi na ono što sam govorila na samom početku, a to je da je apsolutno nužna puna kontrola hrvatske državne granice, što ne znači zatvaranje granice i nehumano postupanje prema migrantima, nego znači zaštitu hrvatske nacionalne sigurnosti." To je tko zna koji već put kazala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu užurbane promjene dvaju zaEU dvije godine "nema rješenje" za milijunski val izbjeglica, a rješenje je, da se gorko našalimo, vrlo jednostavno: svim mogućim prometalima prevesti ih do jednoga u Washington/New York, London i Pariz. Pa neka ih zbrinu krivci za njihovu nesrećukona radi legalizacije izvođenje Hrvatske vojske na granice. Istu zabrinutost/nakanu izrazili su njezin stranački šef i prvi potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko, pa ministar obrane Josip Buljević i napokon premijer Tihomir Orešković. Sugeriraju, Hrvatska je u sigurnosnoj banani, treba duge cijevi i picgauere na svojim međama!? Tim više, jer je s lijeve strane Dunava - Srbija.

Više nema dvojbe da će predizborno s HDZ-ovih agitacijskih megafona rečeno biti učinjeno. Pitanje je samo dana. Možda ni toliko. Hrvatska vladajuća sljedba Viktora Orbana, nanepopularnijeg lidera u EU, jedva je dočekala licencirati odbojan, duboko nehuman mađarski patent "zaštite državne sigurnosti i nacionalnih interesa". Grabar-Kitarović i Karamarko, koji su uoči parlamentarnih izbora trčali Orbanu opanjkavati vladu vlastite zemlje, zažarenih zjednica žučljivo japajakaju pod trobojnicom navrh Patrijina oklopnjaka: "Ja ću povesti vojsku na istočnu granicu, ja ću, ja, ja…" Dugim se cijevima i oklopom "junački" isprsiti pred djecu, njihove majke i očeve. U gordoj dučeovskoj pozi?

Sasvim nepotrebno i sramotno pred svijetom - čak i pred Njemačkom Angele Merkel, političko-svjetonazorskim patronom HDZ-u i "krajnjem odredištu" rijeke unesrećenih. Nova vlast prepravlja Hrvatsku u neprijateljsku zemlju. Do sada otvorena stotinama tisuća izbjeglica u životnoj nevolji i međunarodno hvaljena zbog humanosti vlasti i građana, Hrvatska Karamarka i Grabar-Kitarović (ostali u HDZ&"domoljubi"&Mostovoj U korist profita multinacionalnih korporacija, a ne demokracije i obrane zapadnih vrijednosti (koje nisu ugrožene izvana), vojna sila imperijalnog Zapada ubija milijune nedužnih građana u tom dijelu svijeta, izazva na međuetnička i vjerska krvoprolića, sravnjuje sa zemljom gradove, razara domove…momčadi uglavnom su poslovođe njihove volje, uključujući premijera) ubrzano se zatvara u odbojan konc-logor. A nitko je ničim ne ugrožava, pa je tim neprihvatljivija provala rigidne orbanovštine.

Tragikomična je tolika ljubav trenutnih državnih prvaka Hrvatske prema puškama i kilometarskim vrtlozima jezive žilet-žice uzduž potoka, kroz seoska dvorišta, šumarke i posred kukuruzišta… Tim se zamkama kontaminira prirodna, ubija divljač i zagorčava međususjedski život. Hrvatska nije zaslužila - možda jest, s obzirom na čudnu volju biračkog tijela, koja je omogućila poslijeizborni cirkus? - da se Karamarko i Grabar-Kitarović upuštaju u nedolične igre čeličnim vratima na graničnim prijelazima, policijom u opremi iz Ratova zvjezda, suzavcem, možda šok-bombama, napokon i - vojskom.

Smokvin list "državne sigurnosti i nacionalnih interesa" jadna je izlika za aktualno talambasanje u Banskim dvorima i na Pantovčaku za rat protiv izbjeglica, jer su tu "ugrozu" huškački izmislila ksenofobna desnica još i prije nego što je krenuo tsunami balkanskom rutom. "… Što sam govorila na samom početku", hvali se Grabar-Kitarović, na svoju sramotu. Hrvatska, možda za razliku od zemalja na južnim granicama Unije, nema razumnog opravdanja za dizanje stupnja "borbene pripravnosti" i represivno slanje vojske na granicu. Karamarko pak neutemeljeno drami kad izmišlja svu silu divljih prijelaza državne međe što ih je, kao, "dopustila bivša vlast", pa sada vojskom treba začepiti rupe. Na granici je sasvim dovoljno policijsko-graničarskih snaga za uredno obaviti posao, a HV-u je zadaća braniti zemlju u slučaju agresije izvana. I točka. Vojska na granici samo je korak do vojske - na ulici. A tada je odzvonilo i onima koji su s vragom tikve sadili.

Hrvatska je nasred balkanske izbjegličke rute i, objektivno, nije ugroženija izbjeglicama od Turske, Grčke, Makednije i Srbije, odnosno Mađarske, Uzrok izbjegličkog pakla je imperijalni atak SAD/NATO-a, s istaknutom, tradicionalno negativnom ulogom saveznika Velike Britanije i Francuske, na resursima bogate i geostrateški važne zemlje na Srednjem i Bliskom istokuSlovenije, Austrije, Njemačke… s druge strane. Sve zemlje na toj ruti, osim špekulanata u Turskoj i Grčkoj, strogo selektiraju i propuštaju izbjeglice kroz iglene uši. Domino-efektom se tranzitira "sretnike" kvotom dogovorenom između Austrije i Njemačke. Kroz Hrvatsku - u kojoj nikom ne pada na um tražiti azil - prolazi neusporedivo manje izbjeglica nego lani ujesen. Ni tada, službeno je potvrđeno, izbjeglice u tranzitu i u prihvatnim centrima nisu napravili nijedan incident niti su ičim ugrozili državnu sigurnost i nacionalne interese. Dapače. Policija, graničari, humanitarci i vlast odradili su posao k'o urica. A sad bi nova vlast vojsku na granice!?

Hoće li sutra ili prekosutra Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar-Kitarović imati petlje, a onda i snositi osobnu odgovornost za primjenu vojne sile (zna se što to podrazumijeva) nad izbjeglom gladnom djecom, očajnim majkama i očevima što bježe iz srednjo-bliskoistočnog pakla? Nije šala zveckati oružjem, pa još - "dobrosusjedski mirotvorno" - na službeno neutvrđenoj međi sa Srbijom. Sa zemljom na koju nova hrvatska vlast neskriveno gleda prijekim okom i ne pokazuje previše smisla za podgrijavanje bilateralnih odnosa, iako s njom ima respektabilnu pozitivnu trgovinsku bilancu. Sa zemljom koja tek neki kilometar lijevo od Dunava prakticira zajedničke vojne vježbe s Ruskom Federacijom, raspolaže dvostruko jačom vojnom silom od hrvatske i retorički pita Banske dvore: "Na koga kani pucati HV kad se naoružava dalekometnim raketama zemlja-zemlja, teškim njemačkim haubicama i američkim borbenim avionima?"

Zagreb je, s razlogom pomalo uvrijeđeno, vratio lopticu preko Dunava: "Neće se u Beogradu odlučivati o tome kako će se, čime i zašto naoružaIzbjeglička drama na balkanskoj ruti poslužit će Kolindi Grabar-Kitarović za nova neumjesna soliranja koja vode militarizaciji društvavati HV". Iako Zagreb zna da Beograd ne oskudijeva "vatrenim odgovorom" i još koječim made in Российскя Федерация, vrag ne da mira novopečenom ministru obrane Buljeviću kazati - onako, okruglo pa na ćoše, nek' si svatko prevede kako želi - da će "Hrvatska odgovoriti na ugrozu tamo gdje ugroza nastaje". Računajući na NATO-kišobran, valjda i zapadne interese u ratnim pripetavanjima s Rusijom baš uza same tarabe Putinovog dvorišta. Je li sve to dovoljan razlog da se hrvatski miš nesmotreno zalijeće u posije nad kojim rokću (pre)velike svinje!? Ni slučajno. Novim stanarima Markovog trga i Pantovčaka, čini se, to nije važno.

Izbjeglička drama na balkanskoj ruti poslužit će Kolindi Grabar-Kitarović za nova neumjesna soliranja koja vode militarizaciji društva. Zalaže se za uvođenje vojne obveze i podebljanje vojnog proračuna prema zahtjevima NATO-a od dva posto BDP-a. Bez zasad nepoznate, a nedvojbeno enormne svote za obvezne ročnike, porezni bi obveznici morali dodatno naći u džepu dvije milijarde kuna za vojni sektor po NATO-ovim željama. A Hrvatska puca po šavovima već i zbog sadašnjih oko 4,5 vojnih milijarda ili 1,37 posto BDP-a. Američki je Kroz Hrvatsku - u kojoj nikom ne pada na um tražiti azil - prolazi neusporedivo manje izbjeglica nego lani ujesen. Ni tada, službeno je potvrđeno, izbjeglice u tranzitu i u prihvatnim centrima nisu napravili nijedan incident niti su ičim ugrozili državnu sigurnost i nacionalne interesepredsjednik Barack Obama izravno lani tražio od RH povećanje svote za obranu radi "povećane opasnosti od ruske ugroze svjetskog mira i zapadnog poretka". Od 28 zemalja članica NATO-a, na prste jedne ruke mogu se nabrojiti one koje poštuju Obamine ratoborne želje: SAD, Velika Britanija i Francuska; Njemačka izdvaja tek 1,3 posto BDP-a.

Umjesto što Grabar-Kitarović izmišlja izbjeglice kao ugrozu koja - usred općeg gospodarskog, društvenog i moralnog kolapsa - ima opravdati militarizaciju društva, s vojskom na granicama, morala bi kazati građanima zašto su joj SAD/NATO-ovi interesi preči od hrvatskih. Javna je tajna da je njihov eksponent u Hrvatskoj, ali što je previše - previše je. U intervjuu američkom CNBC-u je ustvrdila da je siromaštvo uzrok iseljeničkoj krizi te da 80 posto ljudi što prolaze kroz Hrvatsku "nisu iz Sirije i Iraka, nego su ekonomski migranti iz drugih zemalja". Grabar-Kitarović tvrdi da Unija konačno "govori o pravim uzrocima", koje se "mora rješavati na mjestima gdje nastaju, u Turskoj, Grčkoj, Libanonu i toj regiji". Ne u Uniji. Čelnik EU-a Donald Tusk otvoreno poručuje: "Migranti, nemojte dolaziti u Uniju!".

Pogrešno i licemjerno. Uzrok izbjegličkog pakla je imperijalni atak SAD/NATO-a, s istaknutom, tradicionalno negativnom ulogom saveznika Velike Britanije i Francuske, na resursima bogate i geostrateški važne zemlje na Srednjem i Bliskom istoku. Afganistan, Irak, Siriju, Libiju… U korist profita multinacionalnih korporacija, a ne demokracije i obrane zapadnih vrijednosti (koje nisu ugrožene izvana), vojna sila imperijalnog Zapada ubija milijune nedužnih građana u tom dijelu svijeta, izazva na međuetnička i vjerska krvoprolića, sravnjuje sa Tragikomična je tolika ljubav trenutnih državnih prvaka Hrvatske prema puškama i kilometarskim vrtlozima jezive žilet-žice uzduž potoka, kroz seoska dvorišta, šumarke i posred kukuruzišta…zemljom gradove, razara domove… Natjerani su na izbjegličke noge deseci milijuna ljudi i, što je najtragičnija posljedica agresije na tuđe domovine - patentiran je terorizam. Koji se više ne da iskorijeniti, a osvećuje se ponajprije svojim tvorcima.

Demokratskoj i humanoj Hrvatskoj nije mjesto držati fenjer u tom "partnerskom" (sic) društvu, koje nepozvano upada u tuđe države, ubija, razara, raseljava i pljačka tuđe prirodne resurse ili podmuklim tajnim operacijama (Ukrajina, Bliski i Srednji istok…) destabilizira "nepoćudne" režime. Širom svijeta. Više od 90 posto izbjeglica navire balkanskom i rutom preko otoka Lampeduse "u Njemačku" baš iz smišljeno/namjerno razorenih zemalja u kojima su SAD/NATO, Velika Britanija i Francuska glavni negativci. EU dvije godine "nema rješenje" za milijunski val izbjeglica, a rješenje je, da se gorko našalimo, vrlo jednostavno: svim mogućim prometalima prevesti ih do jednoga u Washington/New York, London i Pariz.

Pa neka ih zbrinu krivci za njihovu nesreću. Na trošak kapitala koji gura svijet u propast, maloumno sijući smrt po globusu i razarajući tuđe domove. Ni Tomislav Karamarko niti Kolida Grabar-Kitarović nisu dobili mandate blatiti nacionalni obraz trčeći po "svoje" mišljenje u Washington, Bruxelles, Budimpeštu, Prag, Brno, Varšavu… To nije hrvatski nacionalni interes. Nije ni militarizacija zemlje, prijetećim izvođenjem vojske na državne granice.

Grabar-Kitarović i Karamarko upuštaju se u nedolične igre čeličnim vratima na graničnim prijelazima, policijom u opremi iz Ratova zvjezda, suzavcem, možda šok-bombama, napokon i - vojskom. (Foto: Dario Grizelj, Hina)<br> Grabar-Kitarović i Karamarko upuštaju se u nedolične igre čeličnim vratima na graničnim prijelazima, policijom u opremi iz Ratova zvjezda, suzavcem, možda šok-bombama, napokon i - vojskom. (Foto: Dario Grizelj, Hina)
<
Vezane vijesti