qfest2018logo.pngDrugo izdanje qFESTa - Festivala drugog i drugačijeg starta u subotu, 19. svibnja s predstavom Tri Gvineje po tekstu Virginije Woolf u Gradskom kazalištu Mladih Split. U partnerskoj organizaciji kolektiva queerANarchive i Cenzure Plus festival donosi bogat društveni i kulturni program koji se realizira u susret Splitskom prideu, koji je najavljen za 23. lipnja. Svi programi festivala besplatni su za građane i građanke.

Nakon nekoliko sezona raštrkanog kulturnog i društvenog programa LGBTIQ+, ljudskopravaških i srodnih organizacija koji se odvijao u susret Splitskom prideu, 2017. godine kolektiv queerANarchive inicirao je objedinjenje programa u festivalskom formatu te je tako nastao qFEST - Festival drugog i drugačijeg.

Nastavljajući se na sadržajno šarolik program, mnoštva organizatora i izvođača drugo izdanje festivala donosi predstave, koncerte, izložbe, filmske projekcije, radionice, partije i druge kulturno-društvene programe koji će se realizirati u periodu od 19. svibnja do 23. lipnja ove godine. Programe festivala objedinjuje to što se bave problemom drugog i drugačijeg u društvu danas.

Umjetnički izričaji nastali na intersekciji ljudskih i inih prava žena, lezbijki, gejeva, trans, interseks i rodno neodređenih osoba, izbjeglica, migranata pa i tovara, koje je suvremeno društvo stavilo na margine imaju za cilj senzibilizirati širu javnosti na pitanja drugog i drugačijeg, te time kreirati afirmativnu atmosferu u susret ovogodišnjem Splitskom prideu, najavljenom za 23. lipnja.

Festival partnerski provode kolektiv queerANarchive i udruga Cenzura Plus uz podršku brojnih suradničkih organizacija civilnog društva, neformalnih inicijativa i aktivista.

Svi programi festivala besplatni su za građane i građanke.