q10.jpgI ove godine u susret Splitskom prajdu kolektiv queerANarchive organizira qFEST. Filmski program festivala održat će se 10. i 13. lipnja u Beton kinu, Dom mladih. Program sastavljen iz queer-feminističke perspektive donosi niz filmskih ostvarenja koja se bave temama solidarnosti, zajednice, brige za sebe i drugoga te govore o radikalnoj političkoj snazi seksualnosti i roda.  Svi programi qFESTa su besplatni.

Polazeći iz queer feminističke perspektive filmski program qFEST-a u centar pažnje stavlja teme drugog i drugačijeg. Bilo da se radi o radikalnoj političkoj snazi seksualnosti, brizi za drugog i drugačijeg, queer, feminističkom i trans aktivizmu ili benefitima zajedništva filmovi qFEST-a podsjećaju na neke od univerzalnih vrijednosti koje aktualna društveno-politička klima pokušava zatomiti. Tako odabrani filmovi postaju otpor konzervativnim strujama i pozivaju građane na aktivno sudjelovanje u izgradnji uključivog društva.

10. lipnja 

/ 20:00 h - Beton kino

- Pol Merchan / Pirate Boys (13’) Njemačka, 2018.
Tekstovi Kathy Acker, kao i njezin portret koji je snimio Del LaGrace Volcano, pružaju alat za razmatranje trans subjektivnosti i pokivirivanje filma. Hibridni dokumentarac Pola Mercana kreće se između dokumentiranja punk ere do performativnog istraživanja roda.

- Thomas Anthony Owen + Kentaro Kumanomido / Faster than light (70’) Grčka, 2019.
Film je dio projekta trans-medijskog aktivizma nastalog u suradnji s članovima LGBTQ + zajednice u Ateni. Njihov se umjetnički rad manifestira kao triptih koji nudi više kreativnih konteksta za angažman zajednice, izgradnju solidarnosti i međusobnu razmjenu.

13. lipnja 2019.

/ 19:00 h - Beton kino

- Prokne / Carmela's Garden (6’) Grčka 2018.
Kratki film autorice koja se pita kako seksualnost može imati tako radikalnu snagu je osmoza užitaka, ponavljanja i opreme za čišćenje.

- Vilma Meniki / My Katines (74’) Grčka, 2019.
Priča o Autonomnoj skupini žena u Solunu, koja je bila aktivna tijekom 1985-1995, nastala je iz potrebe jedno od članica da ponovo okupi grupu te postavi pitanja što te žene imaju za reći o tom razdoblju i o tome kroz što sada prolaze? Kako je ova skupina utjecala na javni prostor? Je li nas to promijenilo? Itd.

/ 20:30 h - Beton kino

- Margarita Athanasiou / The famous nurse (7’) Grčka, 2018.
Kroz kratki video-esej autorica razmatra pojmove sestrinstva kao tipično ženski način rada te brige za drugoga kao gotovo vjerske prakse.

- Eva Stefani / Bathers (46’) Grčka, 2008.
Život umirovljenika oko grčkih gradova s toplicama polako se kreće ritmom koji podsjeća na prošla vremena. U ovoj atmosferi, ljudi se osjećaju slobodnima i kažu stvari koje nikada ne bi smjeli dopustiti u svojim normalnim društvenim krugovima. Osjećaj slobode i lakoće je u zraku. Ova radosna atmosfera često se izmjenjuje s razmišljanjima o prošlosti ili o smrti.