print_zine_2019.jpgUdruga Prostor urbane kulture organizira besplatnu radionicu izrade fanzina koja će se održati od 24. do 28. svibnja u prostoru udruge - Kasarna u Fažani. Radionica je namijenjena mladima od 15 do 35 godina koji se interesiraju za kreativan rad. Radionica će se održavati u poslijepodnevnim satima, od 17 do 21 sat, a broj polaznika je ograničen.

Tijekom pet dana polaznici će moći oblikovati, otisnuti i uvezati svoj fanzin u ediciji od deset primjeraka po polazniku. Raditi se može u timu ili individualno, a polaznicima će za vrijeme radionice biti osigurani alati i materijal za rad (papiri i pribor za crtanje, škare, lijepilo, pisače mašine, klamerica, PC, pristup internetu te fotokopirni uređaji (b/w), a u izradi mogu koristiti i vlastite materijale (fotografije, tekstove, ilustracije, printeve, časopise, knjige, itd.).

Radionica je namijenjena mladima od 15 do 35 godina koji se interesiraju za kreativan rad i žele se educirati o načinima i mogućnostima nezavisnog izdavaštva, te korištenju više medija i eksperimentalnim stvaralačkim prisupima. Polaznici mogu i ne moraju imati prethodnog iskustva s istim ili sličnim kreativnim procesima.

Prvog dana radionice, u petak 24. svibnja u 20 sati u Kasarni u Fažani slovenski umjetnici Leon Zuodar i Miha Perne održati će uvodno predavanje otvoreno za javnost. Zuodar i Perne osnivači su slikarske skupine Beli sladoled te istoimenog zine labela, publici će predstaviti svoj rad, govoriti će o nastanku fanzina, njihovoj pojavi na našim područjima te uloge koju fanzini danas imaju u umjetničkoj sceni. Leon Zuodar također je organizator umjentičkog programa Hiše kulture u Pivki te urednik knjižnce fanzina Zinko Tiček.

U petak, 31. svibnja nastali fanzini će biti predstavljeni u obliku javne izložbe koja će se održati u 20 sati također u Kasarni u Fažani.

Po završetku radionice jedan će primjerak svakog izrađenog fanzina biti arhiviran u Fanzinoteci, arhivu nezavisnih publikacija koji se vodi u prostoru Kasarne. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-maila: kasarnafazana@gmail.com. Radionica će se održavati u poslijepodnevnim satima, od 17 do 21 sat, a broj polaznika je ograničen. Voditelj radionice je Oleg Morović.