mladen_stilinovic_poc_etnica_1_2_3.jpgRadionica Kinokluba Zagreb -- NISAM OD JUČER – održava se povodom obilježavanja 90 godina osnutka u čijem je središtu filmsko nasljeđe iz produkcije KKZ-a. Radionica će poticati samostalan stvaralački i autorski rad kao refleksiju i hommage odabranim eksperimentalnim filmovima iz arhiva bogate klupske tradicije. Radionica započinje projekcijom filmova iz arhive KKZ-a, 1. lipnja u 20 sati, u projekcijskoj dvorani KKZ-a na koju su pozvani svi zainteresirani gledatelji i potencijalni polaznici.

Radionica Nisam od jučer je besplatna i polaznik se postaje ispunjavanjem prijave. Prijave započinju 1. lipnja i traju do daljnjeg. U prijavi je obavezno navesti film i autora iz arhiva Kinokluba koji je polaznik odabrao za svoju stvaralačku inspiraciju, interpretaciju, hommage, dekonstrukciju ili nadgradnju. Svaki polaznik obavezuje se snimiti film. Ispunjene prijavnice šalju se mailom na radionice@kkz.hr ili poštom na adresu Trg žrtava fašizma 14.

Prva faza radionice ponudit će pregled kultnih filmova naših autora kao što su Pansini, Petek, Grlić, Gotovac, Ivančić, Knežević i drugi, te medija u kojima su stvarali i tema koje su istraživali u razdoblju od 1950-ih do kraja 1980-ih godina. Predavači na radionici bit će filmski teoretičari Mirna Belina i Nikica Gilić te filmski autori Ana Hušman i Vladislav Knežević. Predavanja će se održavati od 21 do 22:30 sati i otvorena su za sve zainteresirane. Raspored je sljedeći:

utorak 12. lipnja - Nikica Gilić
utorak 23. lipnja - Ana Hušman
utorak 26. lipnja - Mirna Belina
petak 29. lipnja - Vladislav Knežević

Predavači će tijekom svojih predavanja povezivati filmove iz bogate tradicije Kinokluba Zagreb sa sličnim filmovima ili trendovima iz Hrvatske, regije i šire. Cilj predavanja spomenutih predavača je kreativno interpretiranje sadržaja i forme filmova postavljajući ih u različite kontekste, osvještavajući tako polaznicima imaginarni prostor slobode stvaralaštva. Nakon ciklusa predavanja polaznici tijekom ljeta samostalno nastavljaju rad na svojim filmovima.

Druga faza radionice planirana je u rujnu 2018. gdje će polaznici imati prilike predstavljati svoj rad jedni drugima i međusobno se stvaralački nadopunjavati uz moderatoricu Daliju Dozet. Izbor medija za svoje filmove prepušta se polazniku, u skladu s njegovim znanjima i mogućnostima, dok se u suradnji s Klubvizijom SC potiče rad na filmskoj vrpci. Na raspolaganju će biti mini DV, 16mm filmska traka i digitalna kamera. Očekivani kraj rada na ovom projektu te rok za finalizaciju filmova jest 10. listopada.