prebrikana_stvarnost_vizual.jpgRiječka udruga Drugo more i zagrebačka udruga za razvoj uradi-sam kulture Radiona.org pozivaju na dvodnevno druženje u "otvorenom laboratoriju dokolice" pod nazivom Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa, koje se odvija u sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

"Laboratorij" će građanima biti na raspolaganju u subotu, 15. rujna, na Korzu ispred zgrade Filodrammatice, i u nedjelju, 16. rujna, na Cvetkovom trgu u riječkom naselju Drenova – oba dana od 11 do 14 sati. U slučaju kiše, program u subotu seli u zgradu Filodrammatice, a u nedjelju u Zavičajni muzej Drenove (Drenovski put 138a).

Program, kojim se na površinu izvući djelovanje samih građana, sastojat će se od četiri zanimljive radionice.

Na radionicu Popravi svoju mašinu! građani mogu donijeti svoje neispravne uređaje –  od računala, preko osciloskopa i sintesajzera do mlinca za kavu – i konačno ih dovesti u red kvalitetnim popravkom. Voditelji radionice će pritom imati savjetodavnu ulogu, što znači da će polaznici uz stručno vodstvo sami popravljati svoje uređaje.

Polaznici radionice Textil{e}tronics izrađivat će svjetleću narukvicu od tekstilnih materijala i posebnog konca koji provodi struju, koja im može biti korisna u mračnim uvjetima za, primjerice, jednostavno otključavanje vrata. Polaznici će svladati osnove elektronike i naučiti što je to LED dioda i kako napraviti strujni krug, pri čemu ne trebaju imati nikakvo predznanje u elektronici.

Polaznici radionice 3D printanje olovkom savladavat će osnove 3D printanja uz pomoć olovke koja printa dvodimenzionalne i trodimenzionalne objekte, poput bedževa, okvira za naočale i sl.

Konačno, za one malo naprednije tu je radionica Kolektivno mapiranje i alternativne kartografije, na kojoj će polaznici, koristeći internetsku platformu OpenStreetMap i njezine alate, učiti o osnovama mapiranja i stečena znanja primijeniti na njima zanimljivim mjestima u Rijeci. Kako bi iskustvo sudjelovanja bilo potpuno, zainteresirani za ovu radionicu pozvani su da sa sobom ponesu vlastito računalo i miš, i da se prethodno prijave na stranici www.openstreetmap.org.

Voditelji radionica su Goran Mahovlić, Deborah Hustić, Paula Bučar i Damir Prizmić. Sudjelovanje na radionicama je besplatno i svi im se svojim dolaskom mogu slobodno priključiti.

Program cilja na djelovanje prema lokalnoj i široj zajednici, kao i na animiranje građana da predstave stvari koje rade u svoje slobodno vrijeme, zazivajući time nekadašnju uradi-sam scenu s vikend projektima koje su građani pronalazili u časopisu Sam svoj majstor.

Više o programu i radionicama saznajte na ovoj poveznici.