raskid_sekularna.jpgProsvjedni skup Raskid! 6 održat će se 27. listopada s početkom u 11 sati, na lokaciji u blizini Europskog trga u Zagrebu, na križanju ulica Bakačeve i Cesarčeve, kod makete grada Zagreba. Svi građani Hrvatske pozvani su da se pridruže – i vjernici i oni koji to nisu – svi koji smatraju da Vatikanski ugovori negiraju odredbu Ustava Republike Hrvatske kojom su vjerske zajednice odvojene od države! Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone – jednako kao i sve ostale.

Neophodno je poslati jasnu i glasnu poruku vlasti da građani Hrvatske žele biti punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke koje su protivne našim interesima.

Pri tome želimo jasno reći – pitanje vjere/uvjerenja je osobna stvar i izbor svakog pojedinog građanina/građanke Republike Hrvatske i mi to pravo bezrezervno podržavamo!

Naš stav je da taj izbor treba ostati u sferi privatnog te da nijedna vjera ili uvjerenje ne smije biti favorizirano i "podržavljeno" nauštrb drugih građana Republike Hrvatske.

-> Ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem SVIH građana!
-> Ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije!
-> Ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima!
-> Ne želimo zaštitu svećeničke pedofilije veleizdajničkim ugovorima!

Ne postoji malo ili puno sekularnosti, niti je ona agresivna ili umjerena. Ili jesi ili nisi. Sekularnost nikome ne smanjuje niti oduzima prava, već ukida nezaslužene povlastice kojima se drugima oduzimaju prava.

Živimo u demokraciji, a demokracija je vladavina izabrane većine, ne većine definirane vjerom, rasom itd. Demokracija je ujedno i vladavina prava, jednakosti, onako kako to i Ustav nalaže. Sve ostalo je totalitarizam i teokracija. Baš zato želimo sekularnu RH bez okova ugovora sa SS! Ne želimo biti uspoređivani sa zemljama Bliskog Istoka.

Na Prosvjedu će govoriti i političari koji podržavaju našu inicijativu i koji su, u ime svojih stranaka, i do sada o tome javno govorili i poduzeli određene korake u Saboru RH u smjeru rasprave o ovoj inicijativi. Neki od govornika su: Snježana Kirinić, Rada Borić, Marijana Bijelić, Renato Petek, Luka Baričić, Alan Sorić.

Više o prosvjedu možete pročitati ovdje.