Dubrovčanima doista prijeti opasnost da im se oduzme pravo na odlučivanje o Srđu. I to ne zbog splitskih i zagrebačkih aktivista koji, prema navodima Dubrovačkog vjesnika "odlučuju o sudbini Dubrovnika", već zbog lažljivog gradonačelnika koji ismijava svoje birače vrijeđajući njihovu inteligenciju i zdrav razum jeftinim trikovima o definiciji referenduma.

"Dubrovačke udruge koje se posljednjih dana sve glasnije bune protiv golfa na Srđu, organizirale su dolazak autobusom svojih kolega iz Splita", piše Dubrovački vjesnik u tekstu pod naslovom "Splićani i Zagrepčani odlučuju o sudbini Dubrovnika?". Tekst potpisan s A.H. završava "Može se zaključiti da će, na kraju, o budućnosti Dubrovnika odlučivati ne investitori i političari, kako to tvrde ekolozi, već Splićani i Zagrepčani." 

Pošto sam odsjedila svih 5 sati i 54 minute javne rasprave o UPU Srđa imala sam vremena prebrojati Zagrepčane u publici. Našla sam Jagodu Munić i Teodora Celakoskog. Iz Splita se javio čak jedan, Lovro Rumora. U prostoriji Kina Sloboda nalazilo se gotovo 300 ljudi.

Od tri osobe do punjenja autobusa prijeđena je granica istine i otišla na stranu stvaranja netočnog dojma da je riječ o masovnom dolasku aktivista iz drugih gradova. Ponekad to zovemo i laganjem. Uz tekst koji je potpisan inicijalom bljeska reklama tvrtke Razvoj Golf koja je investitor u planirane golf terene i gradnju masovnih razmjera na platou Srđa.

Naslov ovog teksta ide za tim da stvori strah, strah od razmještanja čina odlučivanja iz samog mjesta, strah da će Dubrovčanima to pravo biti oduzeto.

Međutim, ja se s naslovom u nekom pogledu slažem. Zašto?

vlahusic.jpg

"Što je referendum?", upitan je Vlahušić u srijedu na javnoj raspravi.

"Piše u zakonu", odgovorio je Vlahušić.

"Zašto je onda javna rasprava referendum?"

"To je jedan od oblika referenduma."

Definicija kaže da je referendum podvrgavanje prijedloga novog ustava, ustavnih promjena, nekog zakona ili političke odluke od bitnog značenja (na državnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini) glasovanju građana koji odlučuju o tome sa "za" ili "protiv" ili s "da" ili "ne".

Dakle, Vlahušić laže. Javni uvid i javna rasprava je zakonska obaveza i nema veze s predizbornim obećanjima ovog gradonačelnika. Zasad imamo lokalni medij koji obmanjuje svoje čitatelje i lažljivog gradonačelnika. Imamo i 300-tinjak ljudi koji su došli na javnu raspravu i većinom se izjasnili za referendum i za javni natječaj za Srđ.

golf.jpg

Autor: Goran Zubak

Dok se njima uskraćuje demokratsko pravo na direktnu demokraciju, izraelski investitor crta Srđ za maksimalizaciju profita. Bivši predsjednik Mesić koji otkad se umirovio iskače iz svake paštete, vrši pritisak na Vlahušića da se sastaje s investitorom. Iz radionice Krešimira Macana koji kaže da mirno spava iako je podvalio pićancima Rockwool, a Splićanima Keruma, izlaze priče u Jutarnjem listu o "bajkama na Srđu" za valjda djecu u vrtiću, to jest nas, a u lokalnim medijima izlaze plaćeni oglasi pod krinkom novinarskog teksta. Iz radionice Marine Matulović Dropulić izaći će, sigurno smo, i suglasnost na Studiju utjecaja na okoliš koja je u izradi. I koju plaća investitor. I koja će pokazati da će šumi i kamenju biti drago da se uklone pred navalom 268 vila i 1600 apartmana i nešto malo zelene škotske trave između.

razgovorugodni.jpg

Referendum je očito postao najveća noćna mora hrvatskih političara. Vlada pokušava izmigoljiti od referenduma o Zakonu o radu, od referenduma o Europskoj uniji, izmigoljila se neka prijašnja Vlada od referenduma o ulasku u NATO, vidjet ćemo da li će jesen donijeti referendum o smjeni Bandića kao zagrebačkog gradonačelnika, a Vlahušić slijedi ponašanje jegulje pokazujući jasno u koju skupinu političara spada i koliko mu treba vjerovati.

Iako su me na Fakultetu političkih znanosti pokušali naučiti da je referendum dio demokracije i da je Hrvatska demokratska država, u mojem punoljetnom životu nije mi nikada dana prilika da se izjasnim o bilo kojem pitanju na referendumu Međutim, unatoč tome dobro znam što je referendum, a vjerujem da isto dobro zna i većina građana i Dubrovnika i cijele Hrvatske. Do prvog referenduma doći će prije ili kasnije usprkos svim hrvatskim jeguljama, a od tada za jegulje ništa više neće biti kao prije.

Mali razjebani Dubrovnik - Srđ je naš

Ključne riječi: goran zubak, Srđ je naš
<
Vezane vijesti