Foto: Lana Slivar Dominić, Hina<br>Foto: Lana Slivar Dominić, Hina
Po EU-kriteriju, svaki četvrti građanin Hrvatske živi u uvjetima ekstremnog siromaštva. Tu mizernu kunu, što se odbije od usta sirotinji, vlada će ubaciti u vreću s ratama za otplatu neotplativih dugova stranim lihvarima. Svima će se san o obećanom boljem životnom standardu rasplinuti kao mjehur od sapunice, bio dijete u jaslicama ili bakica u poznim godinama. Ovakva vlada, s ovakvim reformskim skorom za prvih sto dana, nije rješenje za modernu i demokratsku Hrvatsku.

"Kako se posvetiti reformama kad svaki dan netko prijeti vladi preslagivanjem, novim izborima, a partneri se svađaju?" Da je to kazao neki od jedva 35 posto kroničnih optimista koji, tvrdi agencija Ipsos Puls, još podržavaju Tim's Team, a ne premijer Tihomir (Tim) Orešković osobno, pritisnut zajedljivim novinarskim pitanjima o vladinih sto dana reformski ničega, stvar ne bi bila upitnom. Ovako… Upravljačka korozija u samom državnom vrhu više se ni približno ne može pojmiti kao početno uhodavanje, nego kao početničko bauljanje pod žestokim baražom dnevnih svađa, podmetanja, prokazivanja, prijetnji i svakojakih infantilija čudno sklepane družine (HDZ & "domoljubi" & Most) koja pije i banči u zadimljenoj birtiji na kraju grada, a nitko ne plaća.

Predizborna mantra o preuzimanju pune reformske odgovornosti "čim dođemo na vlast" i obećanja (ludom radovanja?) o boljem životnom standardu izrodila se u profućkanih prvih vladinih sto dana i opravdanu masovnu zebnju građana od svega što slijedi iz Banskih dvora. To, što premijer tvrdi da nije političar, nego da dolazi iz korporativnog businessa i želi se domoljubno baviti reanimacijom već metastaziranog financijsko-investicijskog državnog krvotoka ne eskulpira ga od (ne)odgovornosti za upravljački nered u vladi. Ako nije kadar premijerski dresirati dvojicu svojih potpredsjednika, Tomislava Karamarka i Božu Petrova, a oni držati disciplinirane na lancu svoje uhljebničke ešalone u tzv. Domoljubnoj koaliciji (HDZ plus sedam političkih marginalaca) i Mostu tzv. nezavisnih lista, pošteno je to priznati građanima, zahvaliti na povjerenju onima što su ga izvukli iz anonimnosti i vratiti se miljeu u kojem je vičan plivati kao riba. Ne mora to biti Teva.

Foto: Damir Senčar, Hina<br>
Foto: Damir Senčar, Hina

Karamarko je do jučer bio među najglasnijima na političkoj desnici, koju je ulično, stadionski, stožeraško-šatoraški, ZDZ-mitingaški i inoprosvjednički napalio rušiti koalicijsku vlast Zorana Milanovića. Zbog načina kako je to HDZ činio, režiranom halabukom "nezadovoljnih branitelja, liječnika, seljaka, radnika…", šef HDZ-a je zadnje tri godine najnepopularniji političar u zemlji, sada i u vladi, a birači su toj stranci uskratili mogućnost samostalno formirati svoju koalicijsku vlast i izmaknuli  Karamarku premijerski fotelj. A toliko je glasno unaprijed vikao hop. Javnost mu se i tada smijala, a pogotovo poslije izbora kad je Most provincijskih amatera bio u prigodi iz temelja preusmjeriti uobičajene bipolarne političke komunikacije.

Je li luzerski kompleks relativnog pobjednika parlamentarnih izbora sada koban bumerang što se osvetnički vraća vladi posred međunožja, čineći je reformski impotentnom, a građane sve zabrinutijima ne samo za budućnost svojih obitelji u zdravom demokratskom ozračju nego i za neposretno sutra, prekosutra? Vlada je kiksala i učinkom u prvih sto dana i upravljačkom vjerodostojnošću u javnosti. Ustoličila je 435 dužnosnika, a donijela tek sedam uglavnom nevažnih zakona te prošlog tjedna - reformsku strategiju. Popis nakana radi smanjenja proračunskog deficita ispod tri posto BDP-a. Što će o tom popisu kazati gazde novčanog i državnog suvereniteta RH u Bruxellesu, očekuje se saznati oko polovice svibnja.

Foto: Lana Slivar Dominić, Hina<br>
Foto: Lana Slivar Dominić, Hina

Ako je premijer Orešković bio ponukan otvoriti dušu pred novinarima priznanjem da se ne da raditi/premijerovati u uvjetima "kad svaki dan netko prijeti vladi preslagivanjem, novim izborima, a partneri se svađaju", onda je uistinu vrag odnio šalu. Jer, niti on ima premijersku moć reformski voditi Tim's Team niti ima izgleda da će se Tomislav Karamarko i Božo Petrov prestati međusobno gristi. Prvih sto dana politički izmišljene, eksperimentalne vlade s apolitičnim šefom koji se, kaže, zasad ne kani učlaniti u neku stranku ili osnovati vlastitu, ocijenjena je u javnosti s jedva prolaznih 2,3 čime je percipirana kao najgora vlada RH dosad. A što je ono Karamarko zborio, pa šatoraši, pa Crkva, pa "domoljubi", pa…?

Ako se po jutru dan poznaje, kako tvrdi pučka mudrost, onda dan s koalicijskom družbom HDZ&"domoljubi"&Most priziva kišobrane, višeslojno odijevanje, čizme i tople kapute. I to za duže razdoblje grmljavinskih pljuskova, reskog sjeverca što prodire u kosti i poledice. Na nesreću, općinstvo svaki dan mora izlaziti iz svojih domova u te nepogode. Pa što bude. A bit će, koliko se zasad zna, kojekakvih jako neugodnih iznenađenja koja nitko, ama baš nitko neće izbjeći. Bio dijete u jaslicama ili jedva pokretna bakica u poznim godinama. Svima će se san o obećanom boljem životnom standardu rasplinuti kao mjehur od sapunice.

Bivša časna sestra iz reda ančela, a sada HDZ-ova ministrica socijale i mladih Bernardica Juretić oduzet će dječje dodatke djeci iz siromašnih obitelji i znatno reducirati socijalnu pomoć po tzv. imovinskom kriteriju. Recimo, imaš bicikl ili nedajbože yuga u raspadnom stanju, ne možeš više u Caritasovu pučku kuhinju i socijalnu samoposlugu. Ušteda? Nikakva, ali provalija siromaštva dublja. A već sada, po Unijinom kriteriju, svaki četvrti građanin RH živi u uvjetima ekstremnog siromaštva. Tu mizernu kunu, što se odbije od usta sirotinji, vlada će ubaciti u vreću s ratama za otplatu neotplativih dugova stranim lihvarima.

Foto: Lana Slivar Dominić, Hina<br>
Foto: Lana Slivar Dominić, Hina

Upravo je to obećanje potka reformske strategije državnog udara na ionako već operušane građane, kojim premijer želi po svaku cijenu udovoljiti ultimatumima MMF-a, Svjetske banke, rejtinških agencija, političara tipa kancelarke Angele Merkel ("Dugovi se moraju vraćati"; pazite, vraćati, ne vratiti, jer to nije smisao dužničkog ropstva)… U tu će se svrhu kanadizirati zdravstveni sustav (vrijedan oko 22 milijarde kuna godišnje), kroatizirati školstvo (11 milijuna kuna), prodati u idućih mjesec dana narodnog dobra (državna imovina, sic) za 1,5 milijarda kuna, mirovinski sustav "osloboditi" drugog stupa i penalizirati stečevinu solidarnosti, pa do uvođenja poreza na nekretnine i čak poskupljenja odvoza kućnog otpada.

Naravno da to nisu reforme koje mogu izvesti Hrvatsku na zdrav razvojni put i da politika daljnjeg deranja kože građanima - sinergijski pomognuta jakim HDZ-ovim atakom na slobodu medija, ljudska prava i slobode, a vlada to tolerira - destruira demokraciju, gura zemlju u nove sukobe, produbljuje razdore i mržnju. Ovakva vlada s ovakvim premijerom, potpredsjednicima, ministrima i ovakvim reformskim skorom za prvih sto dana nije rješenje za modernu i demokratsku Hrvatsku.

"Budimo iskreni, suradnja Mosta i HDZ-a više nema smisla", priznao je Slobodnoj Dalmaciji omiški gradonačelnik, bivši šef Mostovog kluba saborskih zastupnika i (uz HDZ-ovog Milijana Brkića nadimkom Vaso) supredsjedavajući paravlade pod nazivom Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta. "A naivna javnost vjeruje da Most nešto koči. Lijevi i desni zajedno medijski puštaju spinove da je za sve kriv Most, a zapravo su udruženim pothvatom razvalili državu." Neee, to što čine HDZ i Karamarko zove se domoljublje, a Sahara iza SDP-ovog karavana Hrvatska raste. Samo što i jedno i drugo, očito bahati od "blagostanja", građani osjete kao - rikverc.

Ključne riječi: HDZ, hrvatska vlada, Most
<
Vezane vijesti