Uslijed sve izraženije ekonomske krize, broj pritužbi građana upućenih Uredu pučkog pravobranitelja u prvoj polovici ove godine gotovo je jednak ukupnom broju slučajeva iz 2012.

Za razliku od prošle godine, kada je Ured pučkog pravobranitelja ukupno zaprimio 1820 pritužbi građana, njihov broj do srpnja ove godine već iznosi 1624. Podatak je to kojeg je istaknula Lora Vidović, novoimenovana pučka pravobraniteljica, prilikom predstavljanje Izvješća o radu pučkog pravobranitelja za 2012. godinu.

Pritužbe s kojima su se savjetnici Ureda najviše susretali tijekom 2012. godine odnosile su se u najvećem broju slučajeva na rad pravosudnih institucija

"Uz sve goru socijalnu situaciju uslijed ekonomske krize u zemlji, sve većem broju građana koji se javljaju s pritužbama pogodovala je i činjenica što je na mjesto pučkog pravobranitelja izabrana nova osoba. Zbog toga se o Uredu više izvještavalo u medijima pa su se građani dodatno zainteresirali za prijave", objasnila je Vidović, te dodala kako se sve više prijava u 2013. godini odnosi na ovrhe imovine.

Pritužbe s kojima su se savjetnici Ureda najviše susretali tijekom 2012. godine odnosile su se u najvećem broju slučajeva na rad pravosudnih institucija. "Pritužbe građana u najvećoj se mjeri odnose na same odluke suda, ali i na dugotrajnost postupaka", rekla je pravobraniteljica. Velik broj pritužbi pristigao je i od osoba lišene slobode, koje su najčešće vrlo dobro upoznate sa svojim pravima. Uz prenapučenost sustava, osobe lišene slobode najčešće se žale na lošu kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite te nedostatak zdravstvenih radnika zaposlenih u sustavu pravosuđa. Što se tiče povrede prava u radnim odnosima, najviše pritužbi u 2012. godini pristiglo je na osnovu diskriminacije po dobi, spolu i etničkoj pripadnosti.

Kao jedan od gorućih problema, Vidović je istaknula povrat, obnovu i stambeno zbrinjavanje

Kao jedan od gorućih problema, Vidović je istaknula povrat, obnovu i stambeno zbrinjavanje. "Činjenica je da kršenje ovog tipa ljudskih prava traje već godina. Situaciju dodatno otežava činjenica da su oni čija su prava prekršena u najvećem broju ljudi starije životne dobi, ugroženog socijalnog statusa i pripadnici srpske nacionalne manjine. Oni koji trebaju povećanu pažnju, zapravo je ne dobivaju", rekla je pravobraniteljica. Vidović je istaknula kako je promjena nadležnosti ove problematike s Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europska unije na Državni ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje zapravo nije dovela do poboljšanja, već se čitav proces zbog reorganizacije još više odužio.

Za razliku od broja pritužbi, kojih je dvostruko više, broj savjetnika u Uredu pučkog pravobranitelja ostao je isti. "Taj problem može se riješiti otvaranjem regionalnih ureda u Splitu, Osijeku, Rijeci, kako je i planirano. No zbog nedovoljno izdavanja iz proračunskih sredstava te zabrane zapošljavanja u državnim institucijama ta ideja se još uvijek nalazi na čekanju", objasnila je Vidović, koja bi svoj Izveštaj za 2012. godinu uskoro trebala predstaviti i u Saboru.

Upitana kako komentira kritike na vlastiti račun, odnosno da ne ispunjava uvijete za mjesto pučke pravobraniteljice propisane zakonom, Vidović je odgovorila da se nikad ne bi prijavila na to mjesto da je mislila da ga ne može kvalitetno obnašati. "Pojedinci gledaju na pravnu struku u uskim okvirima. Ljudska prava nisu samo rad u pravosuđu. Mislim da mi je prijašnji rad u UNICEF-u pružio itekako dovoljno iskustva", zaključila je Vidović.

Ključne riječi: pučki pravobranitelj
<
Vezane vijesti