Foto: L.R.<br>Foto: L.R.
Na jučerašnjoj sjednici, Senat zagrebačkog Sveučilišta proglasio je odluke Fakultetskog vijeća FFZG-a nelegalnima čime Željko Holjevac ostaje v.d. dekana, ali će u siječnju konačno morati sazvati sjednicu Fakultetskog vijeća.

Borba za autonomiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu jučer je ušla u novu fazu. Povorka od nekoliko stotina studenata stigla je pred zgradu rektorata zagrebačkog Sveučilišta koji je na sjednici odluke Fakultetskog vijeća FF-a ocijenio nevažećima, a njihovim predstavnicima na sjednici nije omogućio pravo glasa. Time se kriza upravljanja na fakultetu nastavlja.

Nekoliko stotina studenata i profesora okupilo se u 10.30 ispred FFZG-a kako bi krenuli prema zgradi rektorata Sveučilišta gdje je za 12 sati bila zakazana sjednica. Uz bubnjeve, zviždaljke i udarne transparente Eppur si muove i Filozofski je naš, povorka je došla podržati članove Senata Sveučilišta koje je Fakultetsko vijeće izabralo kao legitimne predstavnike vlastitog fakulteta na izvanrednoj sjednici 21. studenog.

Na samoj sjednici Senata, izabranim predstavnicima FFZG-a bilo je dopušteno sudjelovanje u raspravi, ali ne i pravo glasa. Povorku je na ulaznim vratima Sveučilišta dočekala interventna policija čime im je bio zabranjen ulaz, a okupljenima se obratio profesor Nenad Ivić koji je pročitao temeljne odluke i zahtjeve koje je Fakultetsko vijeće donijelo na izvanrednoj sjednici.

''Tražimo da Senat potvrdi odluke izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća od 21.studenog, da naloži rektoru Damir Borasu da bez odgode ispuni zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja o dostavi podataka i očitovanju potrebnih za dovršetak postupka upravnog nadzora što je pokrenut nad nizom pravno dvojbenih odluka koje je Senat proteklih mjeseci donio o FF-u. Postupi li Senat danas drugačije, to će ugroziti pravila demokratskog upravljanja Sveučilištem u Zagrebu i značit će produžavanje vrlo štetne krize upravljanja na FF-u. Upravljajući fakultetom iz Senata, rektor Damir Boras očito pokušava provesti različite partikularne interese klijentelistički umreženih pojedinaca koji trenutno drže u rukama Sveučilište u Zagrebu'', rekao je Ivić.

Na samoj sjednici Senata, izabranim predstavnicima FFZG-a bilo je dopušteno sudjelovanje u raspravi, ali ne i pravo glasa. Točka o Filozofskom fakultetu je došla na samom kraju, a Senat nije priznao odluke izvanredne sjednice te potvrdio da Željko Holjevac ostaje v.d. dekana. Svoju odluku temelji na mišljenju jednog privatnog odvjetničkog ureda.

''Ono što je utješno jest da je bilo drugih članova Senata koji su izrazili svoje nezadovoljstvo dosadašnjim postupanjem rektora i Senata. Rektor je ustvrdio da se kriza na Filozofskom mora riješiti unutar samog fakulteta'', rekao je profesor Neven Budak kojeg je Fakultetsko vijeće predložilo kao novog v.d. dekana. Budak je dodao kako će Holjevac nakon višemjesečnog ignoriranja morati sazvati sjednicu Fakultetskog vijeća u siječnju.

Navečer je bio održan 215. Plenum koji je odluku Senata sa današnje sjednice proglasio neprihvatljivom i štetnom za FFZG i Sveučilište. Odlučeno je da će se blokada dekanata odgoditi jer predstoji blagdansko razdoblje, te da će se okrenuti raznim mini akcijama.

 

<
Vezane vijesti