pobunjena_zelja_vizual.jpg14. izdanje Booksinog festivala Revija malih književnosti održat će se od 3. do 7. prosinca i ugostit će književnice i književnike iz zemalja Magreba, odnosno iz Maroka, Alžira, Tunisa i Libije. I ove godine nastavlja se suradnja s Human Rights Film Festivalom. Zajednički program zove se Pobunjena želja i osim u Zagrebu održat će se u Rijeci i Dubrovniku, a objavit će se i antologija suvremene književnosti Magreba naslova Ovo tijelo nije kuća.

Djela književnica i književnika koje će ugostiti Revija odavno su prešla granice njihovih matičnih zemalja, široko su prevođena, čitana i nagrađivana, no našoj su čitateljskoj publici potpuno nepoznata.

Na Reviju iz Maroka stiže Mohammed Berrada, književnik, kritičar, prevoditelj Barthesa i Le Clézija, sveučilišni profesor i autor sedam nagrađenih romana prevedenih na francuski, engleski, španjolski, portugalski i norveški.

Iz Tunisa dolaze dvojica već kanonskih pisaca i sveučilišnih profesora. Chokri Mabkhout je dobitnik najprestižnije međunarodne nagrade za arapsku književnost Arab Booker za roman Talijan. Habib Selmi je autor osam romana i dvije prozne zbirke, dvaput u užem izboru za Arab Booker, smatran jednim od najvažnijih suvremenih pisaca u arapskom svijetu.

Iz Alžira stižu pjesnikinje Samira Negrouche i Lamis Saidi. Obje su u svijet književnosti došle izvana (Negrouche je diplomirala medicinu, Saidi računarstvo). Proznu stranu Alžira predstavit će Abderrazak Boukeba i Bachir Mefti, prevođeni pisci i novinari. Boukeba je uvršten u izbor Beirut 39 najboljih arapskih pisca mlađih od 40 godina, dok je Mefti romanom Igračka vatre ušao u uži izbor za Arab Booker 2012.

Naposljetku, iz Libije će doći pjesnikinja i novinarka Kholud Elfallah, uvrštena u francuske i njemačke antologije suvremene arapske književnosti. Radi kao urednica kulturne rubrike lista Al-Arab koji izlazi u Londonu te izdaje mjesečnik za kulturu Al-Rawaya ("Roman").

Goste Revije i njihove tekstove odabrala je Zeina G. Halabi, profesorica arapske književnosti u Bejrutu, koja navodi: "Književnici koje ćete upoznati razigrani su, dijasporski, kanonski ili će to tek postati. Zajedno i pojedinačno predlažu nam nove načine čitanja književnosti Magreba danas. Oni iznova potvrđuju da arapska književnost nastavlja isticati razliku i raznolikost te beskrajnu odlučnost da govori o emancipaciji i priziva uzvišenost." Cijeli njen tekst dostupan je ovdje.

Sve novosti i detalje o programu i rasporedu događanja pratite ovdje.