Foto: Drugo moreFoto: Drugo moreUdruga Drugo more u okviru projekta Žiroskop 6. i 7. rujna u Kružnoj ulici i Omladinskom kulturnom centru Palach organizira treće izdanje Sajma 3N – Napusti normalne naprave. Riječ je o događaju koji na jednom mjestu okuplja neobične uređaje, često nastale uporabom svakodnevnih predmeta, i koji kroz interaktivne instalacije, radionice i audio-vizualne izvedbe kod posjetitelja nastoji potaknuti malo drugačiji pogled na suvremenu tehnologiju.

Kao i proteklih godina, dvodnevni sajam okupit će domaće i međunarodne izlagače i njihove čudnovate uređaje. U fokusu ovogodišnjeg sajma su uradi-sam glazbeni instrumenti, a među gostima-izlagačima naći će se i Yuri Landman, ugledni nizozemski eksperimentator i izumitelj neobičnih instrumenta, na kojima su glazbu proizvodili mnogi svjetski poznati glazbenici, kao što su primjerice gitaristi benda Sonic Youth.

Na Sajmu će svoje izloške također predstaviti Marko Batista (Ljubljana), Kristian Benić i Marko Žmak Pepe (Rijeka, Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž i studio Artlan), Gregor Bogdanović i Luka Rodela (Rijeka), Boštjan Čadež (Ljubljana), Damir Medved (Rijeka, Drenova Creative Hub), Borut Savski (Ljubljana, Cirkulacija2), Hrvoje Spudić (Zagreb) i Ivo Vičić (Rijeka).

U danima prije i nakon izlagačkog dijela Sajma u Palachu će se održavati zanimljive radionice. Zagrebački dizajnerski kolektiv Oaza, u suradnji s Nikolom Kosom i Vedranom Klepicom, pripremio je radionicu Na licu mjesta u budućnosti, na kojoj će polaznici zamišljati kako bi riječki urbani prostor mogao izgledati u bliskoj budućnosti pod utjecajem destruktivnog djelovanja čovjeka i prirodnih sila. Trodnevna radionica trajat će od 4. do 6. rujna u OKC-u Palach, od 10 do 17 sati.

Spomenuti Yuri Landman održat će dvije jednodnevne radionice koje zaljubljenici u sviranje i stvaranje glazbe nikako ne bi trebali propustiti: polaznici radionice Yuri Föhn Home (ponedjeljak 9. rujna, od 17 sati) pretvorit će stari telefon u staromodni mikrofon koji običan glas pretvara u "radijski", dok će se na radionici Izradite vlastitu električnu kalimbu (utorak 10. rujna, od 17 sati) izrađivati električna verzija afričkog instrumenta kalimbe, poznatog kao "palčani klavir". Izrađene uređaje, koji će se pomoću kabela moći spojiti na gitarsko pojačalo ili razglas, polaznici će smjeti zadržati.

Sva mjesta na radionici izrade kalimbe su već popunjena. Prijave na druge dvije radionice – s navedenim imenom, prezimenom i brojem mobitela – primaju se na e-mail adresu info@drugo-more.hr. Na istu se adresu mogu javiti i oni koji žele na Sajmu 3N predstaviti neki svoj izum ili uradi-sam uređaj.

Više možete doznati na internetskoj stranici Drugog mora.