trans_facebook.jpgDiljem svijeta 17. svibnja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia - the Global page - IDAHOTB) s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema osobama homoseksualne i biseksualne orijentacije te prema transrodnim i transeksualnim osobama. Povodom ovog dana udruga Dugine obitelji u kinu Europa organizira prigodni program i aktivnosti, u skladu s ovogodišnjom globalnom temom - Savezništva za solidarnost.

Program:

16:00 - 18:00 Živa knjižnica Savezništva za solidarnost

U živoj knjižnici posjetitelji, kao i u pravim knjižnicama, mogu pogledati koji se naslovi nude, posuditi knjigu, pročitati ju, vratiti te potom posuditi novu, no s jednom značajnom razlikom – knjige u živoj knjižnici su stvarni ljudi, a čitanje se sastoji od razgovora. 

Živa knjižnica koja će biti otvorena tijekom obilježavanja IDAHOTBa neće imati samo naslove o LGBTI* temama kao što su dugine obitelji ili rodni identitet, nego će imati i druge knjige s naslovima o temama kao što su migranti, nacionalne manjine i drugi naši saveznici i saveznice, u skladu s ovogodišnjom temom. 

18:30 - 20:00 Diskusija Savezništva za solidarnost

Borba za ravnopravnost nije samo borba LGBTI* osoba, nego mnogih drugih manjina i ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije prilika je da ojačamo savezništva s drugim ugroženim skupinama, te podsjetnik na potrebu solidarnosti unutar manjinskih zajednica, budući da prava jedne skupine ne mogu biti čvrsto osigurana ako nisu osigurana i prava drugih ranjivih skupina.

U diskusiji sudjelovat će gosti iz veleposlanstava Kanade, Španjolske i drugih koje podržavaju ovaj događaj i obilježavanje Međunarodnog dana.

20:30 - 22:30 Prikazivanje filma: Last Chance / Une dernière chance (r. Paul Émile d'Entremont, 2012)

Dokumentarni film režisera Paul-Émile d'Entremonta prati priče pet LGBT osoba koji traže pravo na azil u Kanadi kako bi izbjegli progon ili homofobno nasilje u svojim domovinama.