RTL se prije devet godina obvezao da će kontinuirano financirati programe pojedinih fakulteta, stipendirati studente, prezentirati u TV programu njihove radove... od te suradnje, kažu nam na sva četiri fakulteta koji su s RTL-om potpisali pisma namjere, nije se desilo ama baš ništa!

RTL pak tvrdi da je u zadnje dvije godine, "u suradnji s FPZG-om, više od 50 studenata odradilo stručnu praksu" u njihovu informativnom programu!?

Ususret natječaju za dodjeljivanje koncesije za emitiranje TV programa na nacionalnoj razini koji je bio raspisan davne 2003. godine, RTL se rastrčao po fakultetima i s četiri njih potpisao pismo namjere o suradnji. Ta pisma namjere bila su priložena natječajnoj dokumentaciji, i pretpostavka je da su na neki način pripomogla da RTL bude prva privatna tvrtka koja je u Hrvatskoj dobila takvu koncesiju.

rtl_m.jpg

Nadalje, u pismima namjere stoji da će RTL u suradnji sa supotpisanm visokoškolskim ustanovama "u dogovoru s pročelnicima relevantnih odsjeka i prema godišnjem planu suradnje... osigurati uvjete za dogovorene oblike praktične i pedagoške suradnje". Ta bi se suradnja, navedeno je u dokumentima koji se odnose na sva četiri fakulteta, odvijala u sljedećim "oblicima":

  • "osnivanje radionice u okviru koje će studenti, uz potporu RTL-a" i uz stručno vodstvo dotičnog fakulteta "realizirati izvannastavne projekte;
  • stipendiranje studenata;
  • financijska potpora odabranim projektima" dotičnih fakulteta;


  • "pomoć i potpora studentima... u izradi studijskih radova, i to na način besplatnog ustupanja na korištenje RTL-ovih studija, opreme i know-how-a;
  • volontiranje/ hospitiranje studenata u RTL-ovim produkcijskim timovima radi stjecanja praktičnog iskustva;
  • otvaranje prostora u TV programu za prezentiranje studentskih radova i projekata" supotpisanih fakulteta;
  • "uključivanje studenata" tih fakulteta "u RTL-ove interne programe izobrazbe u skladu s profilom treninga i interesom" tih fakulteta "(nove tehnologije, produkcija, suvremeni trendovi u preferencijama gledatelja TV programa, novi TV žanrovi...)
  • sponzoriranje studentskih manifestacija (festivala, radionica...)".
rtl-f.jpg rtl-f.jpg

Zvuči kao pravi science fiction. No kako je u posljednjih osam godina realizirana ta "trajna suradnja"?

midzic.jpg

, prodekan za poslovanje FESB-a - Split još kraće nam je, po svojoj tajnici, poručio da mu je suradnja njegova fakulteta s RTL-om "potpuno nepoznata i da FESB niti na koji način ne surađuje s tom TV kućom".

dbajic.jpg

, viša znanstvena suradnica Fakulteta političkih znanosti, koja predaje kolegije televizijskog novinarstva, kaže: "Na samom početku postojala je suradnja s RTL-om na način da je ona u našem TV studiju organizirala audiciju za studente, nakon čega je desetak naših studenata i studentica primljeno i počelo je raditi na toj televiziji. To nije mala stvar, međutim ne možemo ju tumačiti kao realizaciju ovoga Pisma namjere. Priznajem da nisam čak znala niti da postoji takav ugovor. Od trenutka potpisivanja pa do danas, ono se nije realiziralo ni u jednoj od svojih točaka. Poteškoća s naše strane sastoji se u čestim izmjenama uprave Fakulteta, pa  kasniji članovi administracije nemaju pregled nad onim što su njihovi prethodnici potpisali."

perisin.jpg

, prodekan za organizaciju i poslovanje Fakulteta elektrotehnike i računarstva - Zagreb: "Od potpisa Pisma namjere o prijedlogu za suradnju između Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva i RTL-a d.o.o., Zagreb od 8. svibnja 2003. godine,  nijedna od strana potpisnica nije ni pozitivno ni negativno formalno izrazila do danas namjeru za realizaciju suradnje navedene u Pismu. Uprave Fakulteta iza tadašnjeg dekana koji je obnašao funkciju 8. svibnja 2003. godine nisu se izjašnjavale o suradnji ili nesuradnji sa RTL-om."

domitrovic.jpg

Problem se sastoji u inetrnosti fakultetskih uprava, koje nisu u stanju uzeti nešto od komercijalnog sektora čak niti onda kad im se ovaj nudi na pladnju

O realizaciji Pisma namjere upitali smo i RTL, zamolivši da nam odgovore po točkama i s obzirom na svaki fakultet zasebno. No dobili smo ipak samo "zbirni" odgovor: "RTL Hrvatska d.o.o. je od svog prvog dana predana razvoju medijske scene u RH i pronalaženju mladih talenata. U tom smislu ponosni smo da je tijekom 8 godina emitiranja RTL angažirao više od nekoliko stotina novinara, glumaca, filmskih djelatnika, tehničara i drugog televizijskog osoblja od kojih su mnogi, uz svoje školovanje, upravo na RTL-u pekli zanat i stjecali prva praktična iskustva. Primjerice, tijekom zadnje dvije godine, u suradnji s Fakultetom političkih znanosti, više od 50 studenata odradilo je stručnu praksu u našem informativnom programu, a mnogi od njih su upravo na RTL-u našli svoje prvo radno mjesto. Nadalje, osim redovitog angažiranja desetaka mladih glumaca, režisera i ostalih filmskih djelatnika, investirali smo preko 700 milijuna kuna u proizvodnju audiovizualnih djela emitiranih na RTL Televiziji te i ubuduće namjeravamo nastaviti s dosadašnjom uspješnom praksom."

Ovaj nakićeni piarovski uradak treba, dakako, uzeti s dozom rezerve, uostalom isto kao i bilo koju vijest koju emitira RTL. Tako, na primjer, "preko 700 milijuna kuna investiranih u proizvodnju audiovizualnih djela emitiranih na RTL Televiziji", mada primamljivo zvuči, čak i ukoliko je istinito, nema ama baš nikakve veze s ovom temom, a tema je, podsjetimo, podrška nastavnim i izvannastavnim djelatnostima kroz suradnju s fakultetima; a zanimljivo je da na Fakultetu političkih znanosti nemaju pojma o "više od 50 studenata" koji su "u suradnji s Fakultetom političkih znanosti odradili stručnu praksu" u RTL-ovu informativnom programu. Na FPZG-u ne bi imali apsolutno nikakvog razloga da skrivaju ili taje taj podatak, već upravo suprotno, a mala je šansa da takav oblik suradnje Fakulteta s RTL-om u Upravi Fakulteta ili kod nastavnice kolegija televizijskog novinarstva prolazi nezapaženo. Bit ćemo zato slobodni da utvrdimo kako je najveća vjerojatnost da to što tvrde na RTL-u možda i nije baš tako, već da RTL-ovu privatnu suradnju sa studentima FPZG-a za ovu priliku žele prikazati kao suradnju s Fakultetom.

Gdje bi Agencija i Vijeće došli od silnoga posla, kad bi istraživali čak i trivijalije poput ove, surađuje li RTL s visokoobrazovnim institucijama? 

Ustvari, osim ove male piarovske doskočice koja miriše na svjesno govorenje neistine, RTL je posljednji kojega bismo u ovom slučaju za nešto mogli optužiti. On je bio taj koji je pokucao na vrata visokoobrazovnih ustanova i ponudio suradnju; problem se sastoji u inetrnosti fakultetskih uprava, koje nisu u stanju uzeti nešto od komercijalnog sektora čak niti onda kad im se ovaj nudi na pladnju. Iz razgovora s predstavnicima uprave i nastavnicima pojedinih fakulteta doznajemo da nikakve    inicijative od strane njih samih nije bilo, tako da niti ne mogu optužiti RTL da se nije pridržavao Pisama namjere i da je ignorirao ili odbio neki od prijedloga. Tena Perišin s FPZG-a vjerojatno je u pravu kada upozorava na odsustvo komunikacije između vodstava fakulteta koja nasljeđuju jedno drugo, tako da sporazumi potpisani od prethodnika padaju u "crnu rupu".

Ukoliko su Pisma namjere bila priložena natječajnoj dokumentaciji na osnovu koje je RTL dobio koncesiju, kao dokumentirani izraz "društvene odgovornosti" i "zauzimanja za boljitak zajednice" te tvrtke, znači da su ona, barem djelomično, utjecala na odluku tadašnjeg Hrvatskog zavoda za telekomunikacije da joj se izda koncesija. Agencija za elektroničke medije, zajedno sa svojim Vijećem, trebala bi nadzirati provođenje ugovornih obaveza televizijskih kuća. No gdje bi Agencija i Vijeće došli od silnoga posla, kad bi istraživali čak i trivijalije poput ove, surađuje li RTL s visokoobrazovnim institucijama?    

<
Vezane vijesti