image002_1.jpgDrava Art Biennale 2019. isprepliće i produbljuje dosadašnje (uvijek aktualne) teme vode kao osnovnog ljudskog prava i javnog dobra te vode u kontekstu javnog prostora grada. U srijedu 4. rujna, pozivaju na druženje uz edukativnu šetnju centrom Koprivnice u kojoj će stručnjaci s različitih aspekata sagledati odnos vode i industrije u Koprivnici. Šetnja u predviđenom trajanju od 60 minuta kreće u 18 sati.

Šetnja kreće ispred Muzeja grada Koprivnice (Trg dr. Leandera Brozovića 1), a završava u Svilarskoj ulici.

Povjesničari Hrvoje Petrić i Nikola Cik ispričat će povijesne zanimljivosti o značenju vode u svakodnevnom životu grada Koprivnice kroz suodnos rijeke Drave i potoka Koprivnice. Pritom će se dotaknuti i važnosti raznih obrta (mlinarski, kožarski…) kao "ranih oblika industrije" za čije je opstojanje voda neophodna.

Neobične priče iz života obrtnika i građana predstavit će Vesna Peršić Kovač. U koprivničkim obrtima posebno mjesto pripada svilarstvu koje je u prošlosti bitno odredilo gospodarski, a time i svakodnevni život grada.

Kako su navedena kretanja utjecala na urbanistički razvoj otkrit će Antonio Grgić, dok će se Marijan Špoljar svrnuti na rezultate preplitanja razvoja industrije u estetskom oblikovanju i umjetničkom razvoju Koprivnice nekad i danas. Stopama suvremenosti šetači/ce će koračati sa Zdravkom Petrasom koji će im približiti aktualni sustav vodoopskrbe na području središta grada.

Šetnja je uvod u centralno događanje – skupnu izložbu suvremene umjetnosti koja slijedi u Galeriji Koprivnica od 13. rujna.