"U ovoj državi se ne piše dobro malom čovjeku. Političari imaju u svojim rukama medije, pravosuđe, odvjetništvo i policiju", poručio je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić na današnjoj se konferenciji za medije osvrnuo na aktualne istarske teme Brijuni Rivijere, pulskog Vodovoda i izvanrednog otkaza novinaru Glasa Istre Zoranu Angeleskom.

Vezano uz projekt Brijuni Rivijera, upitao se koliko isti zapravo radnih mjesta donosi domaćem stanovništvu. Osvrnuo se na pravilo koje govori kako nitko nema pravo ići u zahvat prostora ako to nije potreba domicilnog stanovništva ili se radi o sigurnosti države. Naglasio je preporuku UN-a koja kaže kako je nedopustivo da stranac dolazi u "moj" zavičaj stvarati profit sa stranom radnom snagom. Smatra da su izjave premijerke Jadranke Kosor i istarskog župana Ivana Jakovčića neodmjerene, jer projekt ne može donijeti dvije tisuće radnih mjesta, već oko 500 istih. To je činjenica izašla iz komparacije područja Pinete, Hidrobaze, Katarine i marine sa vezovima sa hotelom Lone iz Rovinja te marina na Cresu i Portorožu. Bulić naglašava kako je ta ćinjenica veoma transparentna u poslovnom svijetu, a upozorava na činjenicu kako će više od 70% radnika raditi tek sezonki, što nije dovoljno da bi se prehranila obitelj. Osvrnuo se i na vrstu poslova koje će domicilno stanovništvo, kako navodi, obavljati, odnosno fizičke poslove kuhara, sobarica, konobara, dok će stranci biti direktori.

Na temu pulskog Vodovoda ističe kako je unatoč poništenju otkaza djelatniku Stanku Raduloviću od strane Općinskog suda u Puli, 30. kolovoza, isteklo vrijeme u kojem je djelatnik trebao biti vraćen na radno mjesto koje je obnašao. Bulić navodi kako je direktor ukinuo to radno mjesto, a Radulovića poslao na drugo radno mjesto, u Rakonek. Bulić je naglasio da, ukoliko se situacija ne regulira u skladu sa ovršnom sudskom presudom, Radulović će pokrenuti postupak ovrhe. Bulić se upitao zašto pulski gradonačelnik Boris Miletić podržava postupke direktora pulskog Vodovoda, koji krši zakone Hrvatske te svjesno uvlači Društvo u nezakonitost.

Vezano uz izvanredni otkaz novinaru Glasa Istre Zoranu Angeleskom, Bulić se osvrnuo na izjavu župana Jakovčića koja je objavljena u Novom listu, u kojoj župan ističe kako je navedeni novinar "veliko niš s velikim N". Bulić smatra kako si osoba koja obnaša javnu funkciju ne može dozvoliti takve istupe, istovremeno naglašavajući kako SIK daje potpunu podršku Angeleskom. Navodi kako su oni koji vode Glas Istre nanijeli veliku štetu građanima Istre, jer te novine nisu zaslužile takvo vodstvo. Novine su predstavljale glas naroda i glas županije, a danas političari kontroliraju vlasnike, vlasnici uređivačku politiku, a novinari nisu krivi, ističe Bulić te dodaje kako su novinari pod velikim stresom jer često ono što napišu, ne biva objavljeno.

Bulić se upitao zašto te iste novine nisu objavile priopćenje Hrvatskog novinarskog društva, istaknuvši kako se ne može govoriti o "nezavisnom " dnevniku. "U ovoj državi se ne piše dobro malom čovjeku. Političari imaju u svojim rukama medije, pravosuđe, odvjetništvo i policiju" zaključio je Bulić.

Ključne riječi: Zoran Angeleski
<
Vezane vijesti