Foto: Seçil Altınışık, erkansaka.netFoto: Seçil Altınışık, erkansaka.netStotine prosvjednika koji su tri dana kampirali u parku Gezi pokušavajući zaštititi park na poznatom istanbulskom trgu Taksim od rušenja, policija je jučer nasilno rastjerala suzavcem

Stotine prosvjednika koji su tri dana kampirali u parku Gezi na poznatom istanbulskom trgu Taksim policija je jučer nasilno rastjerala suzavcem. Prosvjednici čuvaju stabla u parku od rušenja jer je na mjestu jedinog parka u središtu tog grada od petnaestak milijuna stanovnika planirana gradnja shopping centra i luksuznih stanova. 

Tijekom jučerašnje policijske akcije protiv nenasilnih prosvjednika uhićen je jedan aktivist tamošnjeg Greenpeacea, drugi aktivist je teže ozlijeđen završio u bolnici, a ozlijeđen je i jedan snimatelj. 

"Stotinima prosvjednika koji su bili u parku ugroženo je zdravlje velikim količinama suzavca koji je policija koristila. Jutros su šatori u kojima su ljudi spavali spaljeni, a suzavac je stvorio oblak magle", javlja turski Greenpeace.

Iz te organizacije smatraju kako je Gezi park simbol otpora protiv najnovijih antiokolišnih struja koje se događaju u turskoj vladi. Naime, turska vlada predložila je novi zakon koji omogućuje da se bilo koja šuma označi kao građevinska zona. 

"Vlada potpuno zanemaruje zahtjeve javnosti, slobodu govora i okoliš u svim svojim projektima i investicijama", upozorava Greenpeace.

I u samom se Istanbulu planira niz velikih megalomanskih građevinskih projekata, hidroelektrane, novi aerodrom, novi most i niz drugih koji će zahtijevati preseljenje stanovništva.

Kako javljaju turski mediji, prosvjedi ali i sukobi s policijom su se iz parka preselili na gradske ulice i pridružuje im se sve veći broj stanovnika Istanbula.

Ključne riječi: turska, javni prostor
<
Vezane vijesti