Foto: Luka ResanovićFoto: Luka ResanovićNa Svjetski dan slobode medija održan prosvjed novinara povodom desanta aktualne vlasti.

Dvjestotinjak građana okupilo se danas ispred Hrvatskog novinarskog doma na prosvjedu Sloboda novinarstvu kojeg je HND organizirao kao odgovor na desant na medije u režiji aktualne vlasti i Ministarstva kulture. Na Svjetski dan slobode medija, s početkom u 9 i 45 okupljeni prosvjednici uputili su se prema zgradi Ministarstva kulture kao odredišta ispred kojeg su na simboličan način izrazili svoje nezadovoljstvo.

Uz transparente Stop cenzuri, sloboda novinarima, Šutnja je Zlat(k)o, Zajedno za neovisne medije, Smrt fašizmu, sloboda novinarstvu, Uređuje vladu, a ne medije i mnoge druge, povorka se uputila u kratku šetnju Savskom i Vodnikovom uz zviždaljke i tutanj bubnjeva. Pred Ministarstvom kulture, nije bilo govora, već se nezadovoljstvo nastojalo izraziti performativnim putem.

Matula: "Svi kulturnjaci i umjetnici moraju dati slobodu novinarima i medijima, da se odupremo ovom udaru"Okupljeni su tako s olovkama u zraku naglas pročitali članke Deklaracije o ljudskim pravima i Ustava RH o slobodi mišljenja i izražavanja koji su stajali na tabli kraj vrata ministarstva, da bi nakon toga svoje olovke bacili podno iste table. Osim toga, pred zgradom je bio i postavljen mali šator u kojem se nalazio laptop, kao satirična aluzija na nedavno raspuštene prosvjednike iz Savske 66. Slično, samo bez janjetine i alkohola. Uz to, čuli su se povici Ostavka! upućeni ministru Zlatku Hasanbegoviću koji je danas ipak bio odsutan.

Iako je prilično jasan povod prosvjedu desničarska čistka od strane aktualnog ministra, Saša Leković se oprezno ogradio od podjela.

"HND ne priznaje podjelu na lijeve i desne, vaše i naše, već priznaje Ustav i zakone Republike Hrvatske i profesionalne etničke standarde. Ono što se događa je otimanje, rezanje, organiziranje desanta na medije bez argumenata, postoje samo argumenti sile", rekao je Leković.

Osim mnoštva novinara, na prosvjedu su bile i druge organizacije civilnog društva koje ministar Hasanbegović uglavnom doživljava kao neprijatelje u paketu. Među njima je bila i Rada Borić iz Centra za ženske studije.

"Vrlo je važno da su novinarke i novinare podržale i sve civilne udruge. Budući da se u ovoj zemlji stvari ne dešavaju slučajno, strašno je važno u ovoj zemlji podržati slobodu medija jer su mediji ti koji se opiru autoritarnom sustavu i zagovaraju temeljne ustavne i civilizacijske vrijednosti. Ovo što se, zahvaljujući nerazumijevanju, odnosno razumijevanju ministra kulture događa neovisnim medijima i civilnom društvu je nedopustivo", rekla je Borić.

Glumac Vili Matula osvrnuo se na financijski aspekt dodjele sredstava koji je jasan indikator političkog smjera.

"Svi kulturnjaci i umjetnici moraju dati potporu novinarima i slobodi medija, da se odupremo ovom udaru. Zarez je dobio nula, Hrvatsko slovo 400 tisuća kuna, Vijenac 600 tisuća kuna, a to jasno govori o kakvoj je politici riječ. Ono što se desilo Mirjani Rakić je oblik smaknuća", smatra Matula.

Leković: ""HND ne priznaje podjelu na lijeve i desne, vaše i naše, već priznaje Ustav i zakone Republike Hrvatske i profesionalne etničke standarde"Smijenjeni novinar HRT-a Saša Kosanović objasnio je svoje motive za sudjelovanjem na prosvjedu.

"Kao i uvijek moj motiv je hrvatski patriotizam i ljubav prema domovini i demokraciji, te činjenica da u ovo vrijeme političkih komesara koji sjede u Ministarstvu kulture to nedostaje ovoj zemlji. Za to se treba boriti na ulici svim dozvoljenim sredstvima", rekao je Kosanović.

Među prosvjednicima je bio i povjesničar Dragan Markovina koji u potezima današnje Vlade vidi kontinuitet nacionalizma od osamostaljenja, ovog puta nešto jačeg intenziteta.

"Bitno je da se konačno u Hrvatskoj građanska i civilna scena probudila, da je dosta ideološkog nasilja koje se u ovoj zemlji sprovodi već 25 godina, uvijek od istih, nekad manjeg nekad višeg intenziteta. Ovakav slučaj nasilja u kojem vlast uličnim metodama pokušava ugasiti glas koji je disonantan u odnosu na vladajuće ideološke postavke je na razini ratnih godina. Tome treba stati na kraj, posebice jer takva politika nije dobila na izborima, ovo je klasična prevara hrvatskih birača, Most je imao neku neideološku platformu. Sad se guši sve što misli drukčije u odnosu na klerikalno-nacionalističku Hrvatsku", upozorio je Markovina.

Prosvjed je završio ispred Novinarskog doma gdje se održava dodjela novinarskih nagrada i Međunarodna video konferencija o slobodi medija u kojoj sudjeluje 16 zemalja.

<
Vezane vijesti