sloboda_trecima.jpgNakon što je sinoć grupa građana uličnom akcijom upozorila na probleme Trećih programa Hrvatske radiotelevizije, aktivistice i aktivisti su se danas okupili ispred Općinskog građanskog suda na kojem je počeo proces Hasanbegović-Tomić s transparentima podrške Anti Tomiću, ali i protiv Hasanbegovića koji je još 2013. istaknuo Treći program kao "neprijatelja naroda".

Inicijativa Sloboda Trećima pokrenuta je povodom ukidanja emisija Jutro urednika i voditelja Ivice Prtenjače te Audio.doc i Skrivena strana dana urednice Ljubice Letinić na Trećem programu Hrvatskog radija. Reakcija je to i na višemjesečne  promjene novog uredništva Trećeg programa (npr. slučaj Luketić/Hromadžić, autora emisije Okrugli stol ponedjeljkom, kojima je na Svjetski dan slobode medija otkazana suradnja s Trećim programom Hrvatskog radija) , ali i promjene koje se događaju na Trećem programu Hrvatske televizije. Inicijativa okuplja mnogobrojne građane, studente, umjetnike, novinare, radijske autore i aktiviste.

free_hrt3_sloboda_trecima.jpg

Inicijativa traži zaštitu autonomije Trećeg programa Hrvatskog radija i Trećeg programa Hrvatske televizije, kao i cijelog javnog medijskog servisa. Dok na Trećem programu HR-a već desetljećima najbolji od najboljih stvaraju jedinstven kritički i umjetnički program, Treći program HRT-a uspio se u vrlo kratkom roku istaknuti kao jedan od najgledanijih programa tog tipa u Europi te je prozvan hrvatskom inačicom ARTE-a. "Smatramo da je instrumentaliziranje javnih servisa ovog tipa u ideološke svrhe nedopustivo te tražimo povratak ukinutih emisija", navode iz inicijative Sloboda Trećima.

<
Vezane vijesti