Samoprozvani zaštitnik novinara, koji je, ne bi li obranio ugled čitave struke po kojoj se "neprestano nabacuju nedopustive kvalifikacije", podigao tužbu protiv umirovljenika, ipak nas nije uspio obraniti od "samoprozvanih zaštitnika gradskih interesa". Željko Žutelija izgubio je parnicu protiv Ive Šperande za klevetu.

Samoprozvani zaštitnik novinara, koji je, ne bi li obranio ugled čitave struke po kojoj se "neprestano nabacuju nedopustive kvalifikacije", podigao privatnu tužbu protiv umirovljenika, ipak nas nije uspio obraniti od "samoprozvanih zaštitnika gradskih interesa". Naime, nakon više od pola godine povlačenja po Kaznenom sudu, Željko Žutelija izgubio je parnicu protiv Ive Šperande kojeg je tužio za klevetu povodom pisma kojeg je umirovljenik poslao Novinarskom vijeću časti.

Prema obrazloženju suca Mladena Žeravice, izraz "korumpirano novinarstvo" koji se pojavljuje u spomenutom pismu je ipak najobičnija kleveta koja ne šteti samo EPH-ovim lifestyle novinarima već čitavoj struci. No iako se spomenutim izrazom dovodi u pitanje povreda časti i ugleda, Šperanda je tim činom zapravo ustao u obranu javnog interesa pa je sukladno odredbama iz Kaznenog zakona oslobođen krivnje. Sudac nije skrivao svoje oduševljenje "civiliziranim ljudima koji na minus pet stupnjeva rade na gradilištu" jer kako kaže, "da je više takvih ova zemlja bi puno više napredovala". Na kraju je zaključio kako vjeruje da će četrdeset godina duga karijera najbolje obraniti Žutelijin rad ma što god netko mislio o njoj.

hoto16.jpg

Žuteliju smo snimili na Horvatinčićevom domjenku 15. listopada 2010.

Iako postoji mogućnost da se urednik gradske rubrike žali na presudu, ipak se čini kako Žuteliji kao jedino oružje u daljnjoj borbi protiv tamo neke "zelembaćke" javnosti iznova ostaje korištenje još neispisanih stranica Jutarnjeg lista. No koliko god utjecajne te tablodine novine bile, Žutelija svojim tekstovima ipak neće postići ono što bi se zasigurno dogodilo da nije izgubio spomenutu parnicu - novinarima neće omogućiti status svete krave.

U slučaju da je danas na sudu došlo do drugačijeg obrata, slučaj Žutelija-Šperanda ušao bi u povijest kao prvi postupak kojim je dokazano da javnost nema pravo pritužbe na novinarski rad. Sukladno tome bi se definicija novinara kao servisera javnosti mogla komotno izbrisati iz udžbenika namijenjenima studentima novinarstva. U pitanje bi bila dovedena i smisao postojanja Novinarskog Vijeća časti čija je jedna od funkcija, gle čuda - zaprimanje pritužbi građana. No spomenuti slučaj svakako treba uzeti u obzir kao upozorenje da u hrvatskom medijskom sustavu nešto ozbiljno zaudara. Očigledno je nastupilo doba u kojem se javnost treba braniti od svojih servisera koji, umjesto da ispunjavaju misiju watch doga u vidu neprestanog nadziranja struktura moći, posežu za različitim sredstvima kako bi tu istu javnost što smjelije ušutkali. Javnosti - boj se! 

<
Vezane vijesti