Foto: ZPCFoto: ZPCUdruga plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH) i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS pozvali su nadležne da se očituju o dodjeli prostora Zagrebačkog plesnog centra (ZPC) na korištenje Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), upozoravajući da se ignoriranjem mišljenja struke kao i podrške šire umjetničke, kulturne i akademske zajednice, ZPC-u "potpisuje smrtna presuda".

Odlukom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića o pripajanju ZPC-a ZKM-u "ukida se središnje mjesto za suvremenu plesnu umjetnost u Hrvatskoj i uništava plesna scena", upozorili su u ponedjeljak UPUH i PULS na izvanrednoj konferenciji za novinare.Plesna umjetnost kao i ostale, zaslužuje i treba svoj prostor da bi mogla doprinositi hrvatskoj kulturnoj sceni

Članica UPUH-a Zrinka Užbinec podsjetila je na podatke koji, kako smatra, najbolje pokazuju da plesna scena u Hrvatskoj ima dugogodišnju tradiciju. Plesna scena koju čini 250 umjetnica i umjetnika u 24 organizacije, lani je u Zagrebu ostvarila oko 260 profesionalnih predstava. U posljednjih šest godina sudjelovali su u 312 međunarodnih projekata u 40 država na pet kontinenata, ali i u 17 europskih projekata - što dovoljno govori o produktivnosti i kvaliteti.

Užbinec je upozorila da je Grad odluku donio bez njihove suglasnosti. "Do sada je ZPC bio namijenjen plesu, a Zaključkom o dodjeli prostora na korištenje ne štiti se plesni prostor. U onom momentu kada se pripojimo ZKM-u, a navedeno je da će se prostor koristiti prema potrebama ZKM-a, gubimo autonomiju", rekla je Užbinec.

Istaknula je i kako tom odlukom postaju ovisni o volji ravnatelja ZKM, "što se danas ne doima lošim, međutim kad ravnateljici istekne mandat ZPC neće znati što može očekivati". Zatražili su da se hitno zaustavi proces pripajanja, kao i javno očitovanje gradonačelnika, pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića, ravnateljice Zagrebačkog kazališta mladih, članice i nekadašnje predsjednice Udruge plesnih umjetnika Hrvatske Snježane Abramović Milković

Branko Banković je u ime Udruge plesnih umjetnika kazao kako se pripajanjem ugrožava autonomnost i neovisnost struke te se plesnu umjetnost marginalizira i stavlja u inferiornu poziciju naspram ZKM-a.  "U zaključku stoji da će ZKM koristiti ovaj prostor za potrebe organiziranja, provedbe vlastitih programa i ostvarivanja programske suradnje s drugim ustanovama u kulturi, a nigdje ne stoji da mu je prva i osnovna namjena suvremeni ples", rekao je Banković.

Ana Kreitmeyer, članica UPUH-a, ocijenila je da odlukom o pripajanju gradonačelnik i grad u potpunosti zanemaruju mišljenje struke i prijedlog modela funkcioniranja ZPC-a koji je struka predložila. "Prije sedam godina gradonačelnik je kinu Lika dodijelio 36 milijuna kuna za obnovu i prenamjenu plesnoj zajednici. Gubitkom autonomije ne vraćamo se samo sedam godina unazad, nego gubimo mnogo Do sada je ZPC bio namijenjen plesu, a Zaključkom o dodjeli prostora na korištenje ne štiti se plesni prostorviše",objasnila je Kreitmeyer.

Nikolina Medak, predstavnica Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS i studentica završne godine Akademije dramske umjetnosti, smatra kako je nužno da plesni umjetnici imaju vlastiti prostor za razvoj. "Plesna umjetnost kao i ostale, zaslužuje i treba svoj prostor da bi mogla doprinositi hrvatskoj kulturnoj sceni", napomenula je Medak.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nedjelju je rekao da se ZPC pripaja ZKM-u zbog racionalizacije poslovanja te da "sadržaj može biti samo bolji".

Ključne riječi: Grad Zagreb, kultura, ples
<
Vezane vijesti