unnamed.pngLezbijska organizacija Rijeka LORI poziva na treći po redu međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua, koji se održava u Rijeci od 23. do 25. svibnja. Festival će okupiti nekoliko desetaka umjetnika/ica i aktivista/kinja te goste i gošće iz Hrvatske, ali i drugih 14 zemalja poput SAD-a, Finske, Nizozemske i Velike Britanije.

Kao međunarodni festival, Smoqua uključuje sudionike/ice iz raznih zemalja uz sadržaje na engleskom jeziku. Kao i do sada, posjetitelji/ice imaju prilike upoznati se s poviješću i značajem queera i feminizma te propitivati društvene, rodne i druge norme te pojmove normalnosti i normativnosti kroz radionice, panel-rasprave, nastupe, izložbe i dijeljenje iskustava među sudionicima/icama i posjetiteljima/icama.

Tema je ovogodišnje Smoque norma, normalnost, normativnost, stoga sve aktivnosti festivala pozivaju na promišljanje i dekonstruiranje tih pojmova.

U sklopu festivala održat će se razni performansi, radionice, koncerti, paneli i druge aktivnosti kroz koje će se posjetitelji/ce moći bolje upoznati sa značajem i poviješću queera i feminizma te doživjeti queer i feminističku kulturu. Čitav program festivala dostupan je ovdje.