Foto: ZagrebPrideFoto: ZagrebPrideZagreb Pride i AUT, LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta, održali su jučer prosvjed ispred ruske ambasade u Zagrebu

Unatoč kiši, aktivisti i aktivistice okupili su se jučer popodne u 17 sati na Trgu Francuske republike i krenuli do zgrade ruske ambasade gdje su uručili prosvjedno pismo i slikali se s transparentima s natpisima "PutIn Some Love", "For Russia with Love" i slično.


zagreb-pride.jpg zagreb-pride.jpg

"Rusija je unazad nekoliko mjeseci postala epicentar homofobije u Europi. Svijet su obišle i zaprepastile fotografije s LGBT fronti u Rusiji - prajd u Sankt Peterburgu završio je krvavo i nasilno zahvaljujući homofobnim desničarima, vjerskim fundamentalistima i protivnicima homoseksualne propagande, dok je 2012. sud u Moskvi prajdove zabranio na stotinu godina.

Homofobno nasilje diljem zemlje buja, osnaženo donošenjem zakona protiv netradicionalnih spolnih odnosa u lipnju 2013., koji de facto zabranjuje bilo kakvo javno spominjanje homoseksualnosti, održavanje prajdova i podršku LGBT pravima, sve pod krinkom zaštite djece", objasnili su razloge za ovu akciju solidarnosti Zagreb Pride i LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta AUT.

Ključne riječi: LGBTIQ, Rusija, lgbt prava
<
Vezane vijesti